Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Valóban az elnök úr intése szerintem is helytálló. Úri körökben nem illik olyan embert vádolni, aki lehetõsége miatt nem képes abban a közegben és úgy válaszolni, ahogy azt ön feltette. Ezzel különösebben, érdemben nem érdemes foglalkozni, én már ezelõtt fél évvel tettem bizonyos kijelentést az ön párbajképességére vonatkozóan. Úgy látom, ezt most még egyszer igazolta a felszólalása. (Derültség - szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

1992-ben önök 40 százalékkal csökkentették az agrártámogatást. 1993-hoz viszonyítva 100 százalékkal több a jelenlegi agrártámogatás. Bizony, ezt is bele kell kalkulálni, amikor ön rajtunk kéri számon a támogatás emelésének összegét.

Egyebekben volt maradvány a mezõgazdasági és erdészeti alapnak, 3,2 milliárd forint, amely az export-túllépésre került felhasználásra. Az áthúzódó több mint 10 milliárdos exporttöbblet-kiadás a támogatási vonalon azt eredményezte, hogy 1995-ben 3 milliárd dollárnyi exportot realizált az ágazat, amelyet ön is nagy lelkesedéssel támogatott, és nehezményezte a támogatás átmeneti szüneteltetését is. A nettó árbevétel 2 milliárd dollárt tett ki, tehát természetes, hogy a normatív támogatás túllépése bizonyos többletkiadásokat feltételez. Az azonban kétségtelen tény, hogy az évközi áthúzódás az 1996-os agrártámogatási összeget csökkenti. Összességében ez a csökkentés közel 4 milliárd forintos, amelynek a pótlására - remélem - a kormány elõterjesztését követõen az Országgyûlés lesz szíves majd megfelelõ határozatot hozni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage