Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr!

A jövedéki ellenõrzés alól elvont, csempészett, illegális eredetû jövedéki termékek elkobzás utáni sorsáról az ön által is említett 13/1995. (VII. 12.) PM-rendelet a módosított törvényi szabályozás értelmében rendelkezik.

Tavaly nyáron az Országgyûlés által elfogadott törvénymódosítás a korábbi merevebb elõírásokat egy rugalmasabb szabályozással váltotta fel. Eszerint amíg korábban az elkobzott jövedéki termékekre - a kõolajtermékeken kívül - a törvény minden esetben a fizikai megsemmisítést írta elõ, '95. július 12-étõl kezdõdõen ez csak a zárjegy nélküli vagy a hamis zárjegyû elkobzott termékekre vonatkozik.

Az egyéb esetekben viszont lehetõséget ad a módosított törvény az értékesítésre is, beleértve a külföldre történõ kiszállítást is.

A PM-rendelet szabályozta továbbá a megsemmisítés módozatait, amely szerint megsemmisítésnek nemcsak a direkt módon, például elégetéssel való megsemmisítés számít, hanem a termék eredeti rendeltetésétõl eltérõ, más célú vagy átdolgozott formában való hasznosítása is, például a cigaretta komposztálása, brikettálása vagy a szesz ecetgyártásra, denaturált szesz elõállítására történõ felhasználása.

A megsemmisítés új módon való szabályozásával - amely tehát megenged bizonyos újrahasznosítást - az állam némi bevételhez juthat, viszont ez is biztosíthatja annak a hosszabb távon is fenntartandó elvnek az érvényesülését, hogy a zárjegy nélküli vagy hamis zárjegyû termékek ne kerülhessenek forgalomba. E körben ugyanis jórészt emberi fogyasztásra szánt termékekrõl, azaz élelmiszerekrõl van szó, s nem vállalható fel a zárjegy nélküli vagy hamis zárjegyû termékek bizonytalan, kétes minõsége miatt az újraforgalmazás közegészségügyi kockázata.

Talán nem szükséges emlékeztetnem az éppen egy évvel ezelõtti fûszerpaprika-hamisítási botrányra, amikor éppen a jövedéki szabályozás szigorú elõírásainak érvényesítése és kiterjesztése mellett szavazott a tisztelt Ház az ilyen és hasonló botrányok kivédése érdekében.

Nem látjuk indokoltnak az ettõl a szabálytól történõ eltérést még olyan áron sem, hogy a költségvetés némi többletbevételhez juthasson. A megsemmisítés szabályának fenntartása mellett szólnak az egészségvédelmi szempontokon túlmenõen a hazai termelõk, gyártók érdekei is. A belföldi piac felvevõképessége ugyanis adott, így az elkobzott termékek szélesebb körben való újraforgalmazhatóságával - ami a változatlan kereslet mellett kínálatbõvítést jelentene - a hazai gyártók piaci lehetõségei szûkülnének be. Ez nemkívánatos hatás, a szükséges piactisztítás sem következne be.

A bevételkiesésre vonatkozóan az interpellációban elhangzott nagyságrendeket egyébként túlzó mértékûnek tartom. A legnagyobb mennyiségben elkobzott cigaretta esetében a fogyasztói ár közel 70 százalékát az adók teszik ki. Ezért az újraforgalmazás lehetõsége - változatlan forgalom mellett - ebben a mértékben nem jelentene ténylegesen többletbevételt. Kiesésként tehát nem lehet e termékek teljes értékét figyelembe venni, hanem csak az adók fölötti részt, illetve azt a nettó árat, amelyet a továbbforgalmazó hajlandó lenne fizetni értük. Ennek alapján viszont a milliárdos nagyságrend már nem számszerûsíthetõ.

Képviselõ úrnak az elkobzott termékek hasznosítására tett javaslataira reagálva az elmondottak alapján nem tartom elfogadhatónak a kérdéses termékkörben a közvetlen belföldi értékesítést - még külön jelzéssel ellátva sem -, s hasonló a véleményem az exportértékesítésrõl is. A harmadik javaslata - vagyis a nyersanyagként való hasznosítás lehetõsége - pedig a hatályos rendelkezések keretei között már most is adott.

Mindezek alapján véleményem szerint a jelenlegi szabályozás megfelelõnek tekinthetõ, azon a közeljövõben nem szükséges változtatni. Egyidejûleg azonban szeretném megköszönni képviselõ úr felvetését, hiszen annak szándéka azt hiszem, mindenképpen tiszteletre méltó; olyan lehetõségeket próbált felkarolni, amelyek az állami költségvetés helyzetét javíthatják. Kérem képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy az interpellációra adott válaszomat fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage