Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Államtitkár Úr! Nekünk egészen más errõl a véleményünk, ugyanis a pénzügyi kormányzat két év alatt nem volt képes a kérdést komplexen szabályozni. Arra sem volt képes, hogy az 1995-ben meghozott rendelet végrehajtási utasítását megalkossa és hatályba léptesse. Közben a gazdaság jelenlegi súlyos helyzetében évi 5 milliárd körüli összeg vész el. Ugyanakkor a kormány a stabilizáció és az államháztartási reform jelszavaival 2 milliárdot von el a diákoktól tandíjra.

(15.20)

Újabb adókkal és áremelésekkel sújtja a lakosságot, tervezi a nyugdíjak adóztatását, miközben saját hatáskörében az egyszerû intézkedéseket sem teszi meg. (Zaj.)

Miniszter úr kérte a képviselõket - nem ön, hanem a volt fõnöke -, hogy jelezzék, ha az állami szférában pazarló gazdálkodást észlelnek. Én jelzem államtitkár úrnak - miután a miniszter úr nincs itt -, hogy éppen a saját tárcája mulasztása következtében évente több milliárd bevételtõl esik el az állam. A szabályozásnak már készen kellene állnia, kidolgozva egy olyan szervezet létrehozását, mely kereskedõ cégek bevonásával megoldaná a raktározási, a minõség-megállapítási és -ellenõrzési, az értékesítési, árszabályozási kérdéseket, valamint biztosítaná a bevételek költségvetési befizetését is. Vagy létre lehetne hozni egy alapot, melybõl ki lehetne váltani a nyugdíjak adóztatását és a diákok tandíját. Finanszírozhatná továbbá a feketegazdaság elleni küzdelmet.

Miután válaszából nem hallottam egy komplex megoldásra irányuló törekvést, így ha elfogadom a válaszát, akkor felmentem államtitkár urat a politikai felelõsség alól. Így sajnos nem tudom elfogadni a választ. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage