Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Eléggé nagy homály fedi ezt az ügyet, ugyanis a kormány ezen utolsó puccsszerû döntése után, mivel január elsejétõl a biztosítási törvény hatálybalépését követõen már az Állami Biztosításfelügyeletnek kellett volna eljárni ebben a dologban, szigorúan titkos minõsítéssel elzárkózott és máig is elzárkózik mindenfajta komolyabb információjuttatás elõl. Ez semmiképp nem szerencsés, nem tesz jót az ügynek, és a kormány tevékenységét sem állítja a legjobb fénybe, ugyanis különbözõ találgatásokra és sejtésekre ad esetleg alapot vagy lehetõséget.

Én azt gondolom, hogyha ebben az országban jogállamot építünk és tartós piacgazdasági viszonyokat kívánunk kiépíteni, akkor a bizalomra és a stabilitásra elengedhetetlenül szükségünk van. Különösen egy olyan szférában van szükség rá, mint a biztosítási szféra, amely évtizedes perspektívában gondolkodik, ahol a biztosítók több tízmilliárd forintot szánnak egy-egy biztosítási tevékenység kialakítására. Azt gondolom, hogy itt a Magyar Biztosítók Országos Szövetségével feltétlenül konzultálni kellett volna ebben az ügyben, amikor egy ilyen kényes szituációban a kormány - eléggé váratlanul és indokolatlanul - magához vonta a döntés felelõsségét az utolsó ülésen.

Sajnos nemhogy elõzetes konzultáció nem történt, de teljesen érthetetlen módon azóta sem válaszolt a magyar kormány a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége levelére, és nem adott hiteles tájékoztatást.

E biztosító kérelmét egyébként szeptember 29-én már egyszer elutasította a kormány. Nem tudjuk, hogy azóta milyen új indokok merültek fel. Erre az ön válasza egyáltalán nem adott megnyugtató magyarázatot.

Azt gondoljuk, hogy ez nem egy olyan gyakorlat, amelyet a magyar parlament, a magyar kormány tevékenysége kapcsán elfogadhat, akceptálhat, és azt gondoljuk, hogy a parlament akkor jár el megfelelõen a kormányzat feletti ellenõrzõ jogosítványával élve, ha ezt a választ és ezt a viselkedést nem tudja elfogadni. Ezért én sem tudom elfogadni a választ. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

(15.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage