Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Egyesült Nemzetek 185 tagországának talán egyharmadában van demokrácia, a többiekben a politikai rendszereknek különbözõ formáit találhatjuk. Ahol demokrácia van, ott nemcsak az emberi, nemzeti kisebbségi jogok érvényesülnek, kulturális és gazdasági fejlõdés van, a szociális igazságosságot is megtaláljuk, és nem utolsósorban béke van. A demokráciák a történelemben ritkán indítottak támadó hadjáratot, csupán védekezésre szorulnak. Ahol nincs demokrácia, ott pont az ellenkezõjét találjuk: nemcsak általános lemaradást, hanem azt, hogy az emberi és nemzeti kisebbségi jogok nem érvényesülnek, így feszültséget, sõt robbanást okozhat - amint a volt Jugoszláviában lezajlott és sajnos, még zajló események mutatnak.

Ezért a nemzetközi politikai konferenciáknak ma már szinte állandó témája az emberi és a nemzeti kisebbségi jogoknak a támogatása, ezek ellenõrzése, vizsgálata, és az utóbbi években - mint legutóbb Koppenhágában az Interparlamentáris Uniónak a konferenciáján - felvetették, és határozatban a magyar delegáció is megszavazta, hogy ezeket a jogokat az ifjúságnak tanítsák, ismertessék, azért, hogy legyenek élõ részei a hazájuknak és az országuknak.

Ez a szellem is vezetett, amikor 1994 novemberében az akkori mûvelõdési és a közoktatási miniszter úrhoz interpellációt intéztem, és kértem, hogy kezdjék meg ezeknek a jogoknak az ismertetését és tanítását, de hozzátettem, hogy ismertessék a kötelezettségeket is, és elsõsorban azt, hogy egymás iránt a keresztény szellemnek, emberbaráti szeretetnek megfelelõen cselekedjenek.

Tudom, hogy ma országunkban a legfontosabb kérdés a gazdasági válság megoldása, és elsõsorban hogy az ország egyharmadát kitevõ szegény rétegre nehezedõ terheken enyhítsünk. És szabadjon itt talán hozzátenni: a szociális biztonság jogán joga van a legszegényebb rétegnek elvárni, hogy addig ne emeljük a képviselõk fizetését, amíg az õ helyzetükön nem javítunk.

Tudom, hogy ezek nehéz kérdések, mégis mulasztásnak tartanám, ha nem foglalkoznánk ma, amilyen gyorsan csak lehet, az ifjúságnál az emberi, nemzeti kisebbségi jogoknak a tanításával és ismertetésével, hogy ennek révén legyenek cselekvõ részei az országuknak. Ezért kérdezem a miniszter urat vagy az államtitkár urat - nem tudom, ki van itt... (Derültség.)... miniszter urat -, hogy mit tett és mit tesz a kormány annak érdekében, hogy az emberi és nemzeti kisebbségi jogokat az iskolákban ismertessék, tanítsák, és fõleg tanítsák azt, hogy ezeknek a jogoknak a gyakorlásában egymás iránt a felebaráti szeretet szellemében kell cselekedniük. Kérem a válaszát a miniszter úrnak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage