Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Ennek az interpellációnak azt a címet is adhattam volna, hogy piacgazdaság szocialista-szabaddemokrata módra, azaz hogyan lehet az állami bevételeket növelni az önkormányzati vagyon eladásával.

A tényállás röviden a következõ. Az átalakulási törvény alapján a belterületi földek ellenértékeként számos települési önkormányzat jogosulttá vált Matáv-részvényekre. Nevezetesen Balatonföldvár is, és az ÁPV Rt. jogelõdje, az ÁVÜ részben elismerte az önkormányzat igényét, másik részét nem. Az önkormányzat pert indított az ÁVÜ, aztán ÁV Rt., most már ÁPV Rt. ellen, és a perben 1995. április 10-én ítélet született. Az ítélet kötelezte az ÁPV Rt.- t, hogy adjon ki 15 napon belül 1476 darab 10 ezer forint névértékû Matáv- részvényt. Az ítélet ellen a per fõtárgya tekintetében az ÁV Rt. nem élt fellebbezéssel. Ez azt jelenti a polgári perrendtartás 228. § (3) bekezdése alapján, hogy az ítéletnek ez a rendelkezése, nevezetesen, hogy 15 napon belül ki kell adni a Matáv-részvényeket, jogerõssé vált, vagyis állami úton kikényszeríthetõ ennek a teljesítése.

Balatonföldvár önkormányzata, polgármestere bízott abban - tekintettel arra, hogy az ÁV Rt. százszázalékosan állami tulajdonban levõ intézmény -, hogy majd csak teljesíteni fogja azt az ítéletet, amit a Magyar Köztársaság egyik bírósága, nevezetesen a Fõvárosi Bíróság mondott ki. Nem így történt. Fordultak képviselõjükhöz, országgyûlési képviselõkhöz, levelet írtak az ÁPV Rt.-nek, fordultak a miniszterelnök úrhoz is. A legmegdöbbentõbb az a válasz, amit az ÁPV Rt. jogtanácsosától kaptak. Egyetlenegy mondatot hadd idézzek ebbõl. "Tekintettel az országosan is ismert, jelentõs tranzakcióra, valószínûleg készpénzben tudjuk csak kiadni az ellenértéket."

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ha van egy jogerõs ítélet, hogy részvényt kell kiadni, és egy országosan ismert tranzakció - mármint a Matáv privatizációja országosan ismert tranzakció volt - meghiúsítja, hogy ki lehessen adni az önkormányzati tulajdont részvényekben, akkor nagyon egyszerûen a köz nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy az önkormányzat tulajdonát az ÁV Rt. eladta. Úgyhogy már nem tudja kiadni a jogos tulajdont, helyette egyezkedni fog és majd készpénzben fogja kiadni. Ez valóban meg is történt, azóta az önkormányzat nem tudott mit csinálni, elfogadta, hogy készpénzben elégítsék ki az igényét, de ez nem változtat azon a tényen... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a felszólalási idõ leteltére.) ..., hogy történhetett meg ez, tisztelt miniszter úr. Lesz-e valami foganatja annak, hogy az ÁPV Rt. ezt elkövette? Miért magánügyvédet foglalkoztat az ÁV Rt., és ugyan miért van igazgatóság és felügyelõbizottság... (Az elnök pohara megkocogtatásával ismételten figyelmezteti az idõ leteltére.) ...sok tíz-, százezres honoráriummal? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage