Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly ebben a házban interpelláltam az Agrobank-visszaélés kapcsán. Röviden ez annyit jelentett, hogy amikor a Bankfelügyelet döntött az Agrobank banki tevékenységének zárolásáról és a kifizetések megtiltásáról, akkor a pénztári zárás után az egyes Agrobank-fiókok kinyitottak, és a jólértesült betétesek felvehették a pénzüket. Másnap nulla órától kezdve megszûnt a kifizetési lehetõség.

Ebben az ügyben indult rendõrségi vizsgálat, ami megállapította, hogy bûncselekmény nem történt. Én viszont azt szeretném megkérdezni az államtitkár úrtól, hogyha bûncselekmény nem történt, attól függetlenül folyt-e belsõ vizsgálat arra vonatkozóan, hogy ki szivárogtatta ki a bankzárlat hírét idõ elõtt. Követett-e el Bankfelügyelet szakmai hibát e tekintetben? Mi történt azokkal a bankfiók-vezetõkkel, akik valakitõl utasítást kaptak, hogy nyissanak ki, miután hivatalosan már bezártak a bankfiókok? Kik értesítették az ügyfeleket, és kik voltak ezek az ügyfelek? Kifizették-e a túlmunkát a banki alkalmazottaknak, akik zárás után ottmaradtak, és magánszorgalomból fizetgettek?

Arra, hogy ez nem elszigetelt jelenség volt, hadd mondjak két számot. Összesen 211 fõnek fizettek ki - õk a jólértesültek - összesen 245,5 millió forintot. A kifizetések 46 százaléka Budapestre koncentrálódott. Én kétlem, tisztelt államtitkár úr, hogy bûncselekményt nem lehetett volna megállapítani kísérleti szakban, hisz a betétesek fedezetét vonták el ezzel a zárás utáni kifizetéssel, de azt nem tudom elképzelni, hogy ne történjen fegyelmi felelõsségre vonás azokkal szemben, akik megsértették a banki elõírásokat, és hogy ezeket a személyeket ne bocsátották volna el. Hadd mondjam el, hogy jövõ héten lesz egy interpelláció azzal kapcsolatban, hogy Kunos Péter elnök- vezérigazgató, aki csõdbe juttatta az Agrobankot, 30 millió forintos végkielégítést fog kapni eme dicsõséges tevékenységéért. Ezeket a kérdéseket itt fel kell tennem az Országgyûlésben, és meg kell kérdeznem miniszter urat, mit kívánnak önök tenni azért, hogy akik ezt elkövették, elnyerjék a büntetésüket. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage