Bajor Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAJOR TIBOR (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kisvárdai önkormányzat a következõ problémával keresett meg:

A foglalkozás-egészségügy tb-finanszírozásának megszûnésével, mivel a dolgozók foglalkoztatását nem tudták tovább megoldani, felmentéssel kellett a munkaviszonyukat megszüntetni, annak minden következményével együtt.

A költségként felmerült több mint négy és félmillió forint helyett az egészségügyi pénztár 400 ezer forintot át is utalt, arra való hivatkozással, hogy a pénztár a kormány intézkedéseit hajtja végre. A városi alapellátás átszervezését követõen az orvosok vállalkozási formában végzik tevékenységüket, kiderült azonban, hogy az alapellátásban továbbra is résztvevõ védõnõk, laboratórium finanszírozása erõsen alábecsült, csak a bérekre és azok közterheire van fedezet. Arra a levélre, amely ezt a problémát feltárta a pénztár elõtt, még csak válasz sem jött.

'92-tõl az egész megyére kiterjedõen két körzetközpont: Nyíregyháza és Kisvárda látta el a fogszabályozás szakrendelését, a megyei biztosítási pénztár mára csak a nyíregyházi ellátás költségeit fedezi, a nyíregyházi rendelõnek azonban nincs megyei ellátási kötelezettsége, csak városi.

Meg kell azonban jegyeznem, hogy kérdésem benyújtását követõen az egészségügyi pénztár a szakrendelés költségeit váratlanul átutalta.

Most pedig szó szerint idézném az önkormányzat levelét: "Mindezek okán kétségeink vannak afelõl, hogy a kormány intézkedéseit az arra illetékesek milyen elvek alapján hajtják végre. A támogatások elbírálásakor a valós igényeket vagy az adminisztrációban számon tartott, de nem mûködõ kasszákat veszik figyelembe. Egy-egy jogos igény felmerülése esetén milyen lehetõség van annak érvényesítésére?"

Várom válaszát. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage