Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Válaszom három részre szeretném osztani, hiszen olvasatom szerint három különbözõ témáról van szó.

1. A foglalkozás-egészségügy finanszírozásában bevezetett változtatások a tavalyi stabilizációs törvényben foglaltak szerint hatályosulnak. Eszerint az egészségbiztosítás profiljába nem tartozó ellátások finanszírozása szûnt meg, és ennek alapján a szerzõdések is.

A szükséges végkielégítésekre a tavalyi társadalombiztosítási költségvetés valóban nem teremtett fedezetet, ezért amennyiben nem áthelyezések történtek, s a tulajdonosnak nem volt forrása, az idén mód van az állami költségvetés céltartalékának igénybevételére.

2. A háziorvosi alapellátás finanszírozását nem nevezhetjük alábecsültnek, mert 1995-ben egy háziorvosi körzetre átlagosan havi 230 ezer forint jutott. Ez részben fix összegû díj - a lakosságszám, terület és a rendelõ adottságai szerint -, illetõleg teljesítményarányos díjat jelent, tehát azt jelenti, hogy az orvost hány beteg választotta, és még néhány más szorzó egészíti ki ezt a mozgó elemet.

(16.10)

Ha a kisvárdai orvosok díja kevés, akkor ezeket a paramétereket kellene együttesen áttekinteni az önkormányzatnak és az orvosoknak.

A harmadik kérdést illetõen azt mondanám, hogy a február 1-jei kormányhatározat alapján a fogászati elláthatóság finanszírozhatóságának biztosítása érdekében történik meg a társadalombiztosítás gyógyító-ellátó kiadásainak a növelése - a módosító indítványokról fogunk rövidesen tárgyalni -, így a költségvetés elfogadása után lesz lehetõség a finanszírozási szabályok módosítására.

Azt javaslom, hogy válaszomat a képviselõ úr azzal fogadja el, hogy a konkrét gondokról közösen konzultáljunk az Egészségbiztosítási Pénztár illetékeseivel.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage