Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nagyon röviden válaszolok a kérdésére, hiszen a két perc nem túl sok mindenre ad lehetõséget. Mindenek elõtt: 30 millió német márka az a nagyságrend, ami erre a célra elkülönítésre került. Az ügy meglehetõsen elõrehaladott stádiumban van. Ezen a héten a gazdasági kabinet tárgyalta, és bizonyos kiegészítéseket kért. Ezek egy hét alatt megtörténnek, utána döntésre a kormány elé fog kerülni.

Ami a konstrukció lényegét illeti: arról lenne szó, hogy kamatkedvezmény kerülne beépítésre a hitelbe; a hitelt természetesen forintban és forintkamatozás mellett kell felvenni. Példaszerûen mondjuk a kamatkedvezmény a piaci kamatnak körülbelül az egyharmadát érhetné el az utolsó és legvalószínûbb elképzelések szerint. El kell mondanom, hogy egy olyan pénzügyi konstrukción is gondolkodunk, ahol nem egyenletes a törlesztés. Tehát ezt a viszonylag magasabb inflációs idõszakot relatíve könnyebbé teszi egy kisebb törlesztéssel.

Azt tudom mondani, hogy rövid idõn belül várható a kormány döntése, s amikor ez meglesz, nyilvánvalóan megtörténik az is, hogy a potenciális felhasználókat, hitelfelvevõket errõl részleteiben értesítjük, és akkor az egész üzleti konstrukció rövid idõn belül elindulhat.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage