Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban le kell szögezni, hogy a képviselõ úr kérdése elvesztette aktualitását abban az értelemben, hogy a bûncselekmények alapvetõ motivációja megszûnt. '95. január 1-jétõl ugyanis a közel azonos minõségû kõolajtermékek - tehát a gázolaj és a háztartási tüzelõolaj - adótartalma egységessé vált. Abban az értelemben azonban nem vesztette el a téma aktualitását, hogy a csalásoknak nem ez az egyedüli módja. Továbbra is jelentõs erõfeszítéseket kell tenni a visszaélések megakadályozására.

A Vám- és Pénzügyõrség az úgynevezett olajmanipulációs bûncselekmények kapcsán '92. július 1-jétõl napjainkig 224 büntetõügyben járt el; a már befejezett nyomozások alapján 68 vádemelési javaslatot tett. Ez ideig az ügyészség 32 esetben emelt vádat, a bíróságok pedig 7 jogerõs határozatot hoztak. A nyomozások adatai alapján egyébként mintegy 5 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoztak a visszaélések. Az APEH a '91. január 1-jét követõ adózási idõszakra napjainkig lefolytatott mintegy 2 ezer vizsgálattal összességében 19,3 milliárd forint adóhiányt tárt fel. Az olajszõkítések és az egyéb visszaélések miatt a rendõri nyomozóhatóságok is eljártak.

Az, hogy az adóhiányokból és a bírságokból mennyi érvényesíthetõ - ismerve a cég- és vagyoneltüntetés megannyi változatát -, ma még nyitott kérdés. Az adócsalásokat ugyanis többnyire kis törzstõkéjû vállalkozások, egyéni vállalkozók, illetve fiktív cégek követik el ebben a mûfajban. Éppen ezért kétséges bevételeket nem lehet szerepeltetni a költségvetésben. A realizált adóhiányok egyébként a költségvetés folyó évi adóbevételi sorában fognak megjelenni, amennyiben befolynak. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage