Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! A foglalkoztatási törvény ma hatályos rendelkezése szerint az Érdekegyeztetõ Tanácsnak a következõ kérdésekben van véleményezési, beszámoltatási joga: a Munkaerõpiaci Alap költségvetése, az alap részekre történõ felosztására vonatkozó javaslat, a foglalkoztatást közvetlenül érintõ jogszabálytervezetek és az Országos Munkaerõpiaci Tanács beszámoltatása.

A fentiek alapján a mi felfogásunkban egyértelmû, hogy egy alacsony szintû, a költségvetési szerveknél és egyes más intézményeknél folyó munkahelyi étkeztetésrõl és az intézeti élelmezés nyersanyagnormáiról szóló miniszteri szintû jogszabály esetén nem áll fenn a kormány érdekegyeztetési kötelezettsége jogi értelemben. Emellett a kérdéssel érintett 126/95. kormányrendelettel hatályon kívül helyezett 4/85-ös PM-rendelet esetében a hatályon kívül helyezés éppen a munkavállalók érdekében is történt. A rendelet 2. számú melléklete úgy rendelkezett, hogy az úgynevezett "étkezést kötelezõen igénybe vevõk" a ténylegesen alkalmazott élelmezési nyersanyagnorma 63 százalékát térítik.

Miután az szja-törvény egyértelmûen kimondja, hogy a magánszemély egy adott hónapban csak egyféle munkahelyi étkezési kedvezményt vehet igénybe, a rendelet, illetve az szja-törvény szerinti kedvezmény alkalmazása állandó problémát jelentett. A kötelezõen étkezõ munkavállalók számára a PM-rendelet szerinti kedvezmény alkalmazása adott esetben hátrányos is volt, mivel a személyi jövedelemadó törvény szerinti kedvezmény nagyobb mértékû adómentes jövedelmet jelentett volna a számukra.

Mai viszonyaink között úgy gondolom, jogos azt feltételezni, hogy az intézményfenntartó munkáltató elég önálló ahhoz, hogy saját maga - nyilván elsõsorban anyagi lehetõségei függvényében, de a munkahelyi érdekképviseleti szervekkel közösen - határozza meg, a munkavállalók számára milyen feltételekkel, milyen mértékben biztosít a munkahelyi étkeztetéshez támogatást.

Így e kérdéseket központilag szabályozni, úgy hiszem, értelmetlen lenne. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage