Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LÁNYI ZSOLT (FKGP): ...megmagyarázná az inflációval kapcsolatos rendkívül érdekes fejtegetését. Nem tudom elképzelni, hogy meg tudja magyarázni, de mindenképpen jól hangzott.

A Független Kisgazdapárt frakciónak és az elnök úr beadott javaslatát sokat vitattuk, beszélgettünk róla és itt két szempontot kell nézni, drága képviselõtársaim. Ha ezt a bizonyos 160-170 milliárdos forintos többletbevételt, amely a privatizációra kijelölt értékek értékesítésébõl származott, teljes egészében a külsõ adósságállomány törlesztésére fordítjuk, akkor ezt talán jelképesen lehet felfogni, mert ez durván egymilliárd dollárnak felel meg. Ismerve a külsõ államadósság nagyságát, ami 30 milliárd felett van - 33-34 milliárd -, akkor ez az egymilliárd csökkenés egyrészt jelképesnek tekinthetõ, másrészt az ezzel megspórolt éves kamat körülbelül 10 milliárd forint értéket tesz ki.

Ugyanakkor a mi javaslatunkban szereplõ beruházások, az útépítés, az infrastruktúra javítása, a lakásépítés nagyon fontos olyan szempontból, hogy egyrészt bizonyos gazdasági prosperitást biztosítana, bizonyos értelemben megoldaná Kelet- és Nyugat-Magyarország teljes szétszakadását, továbbmenve munkahelyet teremtene, amely nem mellékes ma, amikor jóval 10 százalék fölött van a munkanélküliség.

Ezért kérem képviselõtársaimat, hogy ezeket mérlegeljék, mert végeredményben a privatizációs bevételek egyszer elfogynak, s ha a gazdaságot nem állítjuk egy fejlõdõ szakaszba, akkor se pénz, se posztó nem lesz a végén, s akkor nem tudom, hogy mihez fog kezdeni a következõ kormány, milyen hatalmas problémákkal kell megbirkózzon. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage