Puch László Tartalom Elõzõ Következõ

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Képviselõtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Azt gondolom, észrevehetõ volt már a bizottsági állásfoglalásokban is: az MSZP frakciója nem támogatja a napirendre tûzést. De mielõtt megindokolnám ezt, egypár szót az itt elhangzottakról.

Lányi Zsoltnak azt gondolom, hogy fontos volna, hogy a 30 milliárdos államadósságról már ne sokat beszéljünk, mert jelenleg a magyar állam nettó adóssága 11 milliárd dollár és 6 milliárd a vállalati, tehát így összesen ez azt jelenti, hogy 17 milliárd dollár államadóssága van Magyarországnak. (Zaj a jobb oldalon.) És én azt gondolom, hogy a tények ha nem is mindenkit zavarnak, de azért az nagyon fontos, hogy ilyen ne maradjon meg ebben a Házban, ami nem felel meg a valóságnak. (Taps a bal oldalon.)

Másrészrõl én azért nem szeretnék most gazdaságpolitikai vitába bocsátkozni e tárgykörben, de szeretnék mindenkit figyelmeztetni arra, hogy a GDP az elmúlt két évben nõtt, ha nem is olyan ütemben; az elõzõ kormány idején viszont az elsõ három évben jelentõs mértékben csökkent. Tehát amikor úgymond a GDP-rõl és gazdaságélénkítésrõl beszélünk, ezt azt gondolom, mindenképpen figyelembe kell venni.

Mi is azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, az infrastruktúra fejlesztése, és természetesen a kormány és a frakció is minden lehetõséget, ami az államháztartáson belül erre rendelkezésre áll, igénybe fog venni és igénybe is vesz, hisz az M3-as továbbépítésérõl is született döntés. Úgy tudom, hogy április 30-áig gyakorlatilag az elsõ ütemrõl a végleges döntés is megszületik. Tehát mi úgy látjuk, hogy ebben a kérdésben nem jár rossz úton a kormányzat.

A másik dologban pedig: a többletbevételekrõl azt gondolom, hogy szeletenként nem tud dönteni a Ház. A privatizációs többletbevételekrõl és azok lehetõségeirõl, felhasználásáról született ebben a Házban egy döntés a költségvetési törvényben. Azt követõen a kormánynak elõterjesztést kellene hozni a Ház elé, átgondolva az összes összefüggését, és nem egy kiragadott tételt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage