Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt Keller László képviselõ úrnak mondanám:

1. Ezelõtt három héttel pontról pontra ismertettem az önálló indítványomat, csak valószínûleg akkor sem figyelt oda a Ház, mint az elõzõ alkalommal; ezen kívül írásban kiosztásra is került.

2. Azt mondta, hogy a kormány be fogja terjeszteni a bizottság elé a kamatmegtakarításokat. Képviselõ úr, melyik kamatmegtakarítást, a 35 milliárdot vagy a 12 milliárdot, ugyanis egy kis különbség van a kettõ között.

Úgy gondolom, hogy ebben a Házban most már tényleg elõterjesztések alapján kellene beszélni, akkor kellene valamirõl dönteni, amikor arról a kormány a parlamentnek írásos elõterjesztést tesz az asztalára. Mert kérem szépen, példa nélküli az, hogy a Ház ekkora összegrõl néhány soros, ha még olyan bravúros képviselõi indítvány alapján kell hogy döntsön.

Azt gondolom, ezt a gyakorlatot nem lenne jó folytatni. Higgyék el, ez a dolog elkerülhetõ lett volna abban az esetben, ha nem törli el a parlament a vagyonpolitikai irányelveket. A vagyonpolitikai irányelvek ugyanis arra szolgálnak, hogy ne a kormány, ne a pénzügyminszter, ne az MNB elnöke, hanem az erre felhatalmazott parlament elõre döntsön az ország vagyonáról. Ez az, ami lehetetlen most, mert a privatizációs törvényben önök ezt eltörölték. Ezek a próbálkozások, amelyeket az ellenzék oldaláról önök most megélnek, nem kis részben annak a következményei, hogy úgy gondoljuk, ekkora vagyon sorsáról nem utólag és két sorban, hanem elõre, és komoly kormány-elõterjesztések alapján kell dönteni.

Köszönöm a figyelmüket. (Közbeszólás jobbról: Úgy van! - Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage