Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy írásban senki nem jelzett elõzetesen felszólalási szándékot. Kérdezem, ki kíván a vitában felszólalni. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem kért szót - nyilván államtitkár úrnak sincs így mire válaszolni.

Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát lezárom. Mivel módosító javaslat az elõterjesztéshez nem érkezett, részletes vitára nem kerül sor. A törvényjavaslat elfogadásáról kell döntenünk. Kérdezem, van-e valakinek más tudomása, azaz tud-e valaki módosító javaslat benyújtásáról. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem jelez ilyet.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a Magyar Köztársaság és az Európai Beruházási Bank között a pénzügyi együttmûködésrõl szóló keretmegállapodás kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 259 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül - azaz egyhangúlag - a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslathoz csatolt módosító javaslatok határozathozatala. Dr. Sümeghy Csaba és Tokár István képviselõtársaink elõterjesztését T/669. számon, a gazdasági bizottság ajánlásait pedig T/669/5. és T/669/8. számokon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem önöket, hogy múlt heti ülésünkön az elõterjesztõi válaszadás már elhangzott.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatal következik. A kiegészítõ ajánlás 2. pontja nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást, így errõl nem határoz az Országgyûlés. A kormány a T/669/5. számú ajánlásban, illetve a T/669/8. számú kiegészítõ ajánlásban lévõ módosító javaslatok egyikét sem támogatja. Most tehát azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyek megkapták a szükséges bizottsági támogatást, de elfogadásukat a kormány nem támogatja.

Az ajánlás 2. pontjában Göndör István a törvényjavaslat 1. §-ában a szövetkezetekrõl szóló törvény 79. § (2) bekezdésének módosítását javasolja. Ennek értelmében a tag üzletrész-tulajdonos is nyilatkozhasson arról, hogy új szövetkezetet kíván alapítani. A gazdasági bizottság a javaslatot támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 158 nem szavazattal, 79 igen szavazattal, 32 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 4. pontjában Göndör István a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 79. § új bekezdésének módosítását javasolja. Az indítványt a gazdasági bizottság a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában levõ módosító javaslatában pontosította. Mindkét indítvány kiegészíti a bekezdést a mezõgazdasági szövetkezettel, valamint rendelkezik arról, hogy a vételár teljes kifizetéséig az üzletrész-tulajdonos a tagokkal azonos mértékû osztalékra legyen jogosult.

Elõször a gazdasági bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 1. pontja szerint. Kérdezem, elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 150 nem szavazattal, 95 igen szavazattal, 34 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Göndör István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 4. pontja szerint. A javaslatot a gazdasági bizottság támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, támogatja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 166 nem szavazattal, 79 igen szavazattal, 33 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Ebben az ügyben határozathozatalunk végére értünk. A zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/1641. számon, az egységes javaslatot pedig T/1641/22. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatot nyújtott be T/1641/21. számon, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást alakított ki T/1641/23. számon.

Tisztelt Ház! Megkérdezem az alkotmányügyi bizottság jelen lévõ alelnökeit, kívánják-e a bizottság ajánlását szóban kiegészíteni. (Nincs jelentkezõ.) Egyik alelnök sem jelez felszólalási szándékot.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály értelmében a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. (Zaj.) Megkérdezem képviselõtársaimat - kérem egyébként, hogy legyenek egy kicsit nagyobb csendben -, kíván-e valaki szólni a módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem jelzett felszólalási szándékot, így a záróvitát lezártnak nyilvánítom. Államtitkár úr nem kíván felszólalni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatát a T/1641/23. számú ajánlás 1. pontja szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 245 igen szavazattal, 22 ellenszavazattal, 23 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslatot, az egységes javaslat imént elfogadottan módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 197 igen szavazattal, 57 ellenszavazattal, 36 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Független Kisgazdapárt, illetõleg a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciói elõzetesen jelezték, hogy szavazatukat a szavazást követõen meg kívánják indokolni. Megadom a szót a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjából Nemes Miklós képviselõ úrnak, egyben az ülés vezetését átadom G. Nagyné Maczó Ágnes alelnök asszonynak.

(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyûlés alelnöke foglalja

el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage