Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Szándékaim szerint nincs is szükség a két percre. Ecsõdi képviselõ úr az elõbb részletesen szólt többek között arról a kérdésrõl is, hogy megítélése szerint végre itt van ez a törvény, a kormány másfél év után be tudta terjeszteni, s milyen nagyszerû, hogy ez a törvény meglesz, korábban is lehetett volna, de még most sem késõ.

Szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat és képviselõ urat is, hogy az elõzõ kormány ezt a törvényt - igaz, más formában, de egységesebb szerkezetben - beterjesztette 1994 tavaszán. A honvédelmi bizottság általános vitára alkalmasnak találta, s végül is a választás akadályozta meg az elõzõ parlamentet abban, hogy ebbõl törvény legyen. Ez azért fontos, mert a választás két fordulója között a Boross-kormány - ritka politikai gesztussal - visszavonta az összes törvénytervezetet, amit a tisztelt Ház akkor nem tárgyalt meg, így többek között ezt is.

(18.50)

Azóta majdnem két év telt el, és ez a mulasztás semmivel sem indokolható, mármint az a mulasztás, amivel ez a kormány és ez a kormánykoalíció elhúzta az idõt éppen akkor teremtve ezzel a legnagyobb jogbizonytalanságot akár a hivatásosok, akár a sorkatonák körében, amikor soha nem látott átalakítás alatt van a Magyar Honvédség. Így egy jogi szabályozás nélküli állapotban történik ez az átalakítás.

Nagyon fontos felidézni a történelmi hûség kedvéért még azt, hogy az elõzõ kormány nem tehette meg korábban ennek a törvénynek az elõterjesztését, hiszen ennek elõterjesztése csak a honvédelmi törvény elfogadása után esedékes. Az tudvalévõen egy kétharmados törvény - ma is az, és akkor is az volt -, de az elõzõ kormánykoalíciónak nem volt kétharmada. Tehát a logikának és az idõrendi sorrendnek megfelelõen haladt, ahogy az akkori ellenzék megadta a támogatást és a felhatalmazást a kétharmadokhoz.

Ugyanakkor talán jobb lett volna, ha Ecsõdi képviselõ úr a legfontosabb kérdésrõl szól. Nevezetesen arról, hogyha ez a törvény meg is lesz és azonnal életbe lép a követelményi oldal, miért csak 1999. január 1-jén lép életbe az az oldal, amely kiszámíthatóbbá és egyszerûbbé tehetné a hivatásos katonák és a rendvédelmi szerveknél dolgozók helyzetét, amivel igazán javulna bérezésük és szociális körülményeik. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage