Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon röviden három gondolatot szeretnék elmondani, részben azért, mert a Fidesz ilyen értelemben Kõszeg képviselõtársam által megszólíttatott.

Én azt szeretném ennek kapcsán csak hangsúlyozni itt is, hogy a parlament három bizottsága - a honvédelmi, az önkormányzati és rendészeti, valamint az alkotmányügyi bizottság - képviselõi az érintett tárcák vezetõivel, szakemberekkel, tudományos munkatársakkal és a civil szervezetek képviselõivel az úgynevezett törvénykoncepció alkalmával, 1995 tavaszán Székesfehérvárott egyszer a katonáknál, egyszer a rendõröknél egésznapos konferenciát tartottunk azzal a céllal, hogy mindazok a kérdések, amelyek többek között most itt felvetõdtek - és amelyeket a magam részérõl sok tekintetben meggondolandó és megfontolandó kérdéseknek tartottam és tartok ma is -, a kodifikálás elõtt rendezésre kerültek volna.

A másik: akkor is azt vallottuk és most is azt valljuk, hogy olyan általános jellegû kérdéseket, amelyek a hivatásos állomány jogviszonyára vonatkoznak, lehet általánosan megfogalmazni, azonban külön kell megfogalmazni azt, hogy a hivatásos rendõr, a hivatásos titkosszolgálati tiszt, a határõr vagy a hivatásos katona milyen jogállású személy.

S végül a harmadik, amit el szeretnék mondani: minden tekintetben figyelembe kell venni, hogy ez egy speciális közszolgálat, amely Magyarországon ma szükséges.

Záró gondolatként azt szeretném elmondani, hogy a törvény szükségessége olyan módon vetõdik fel, hogy mire mindazt, amirõl itt sajnos nehéz már elképzelni, hogy megtörténne a törvény elfogadásáig, mire a törvényt elfogadja a tisztelt parlament, nem lesz kire alkalmaznia.

Ettõl függetlenül azt mondom, hogy a négyszázvalahány módosító indítvány mindenféleképpen az elõterjesztõt és a parlamenti pártokat végtelen toleranciára, megfontolásra készteti annak érdekében, hogy megoldást találjon, elsõsorban a jövõ érdekében. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage