Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: egy SZDSZ-es képviselõ a sajtót szidta.

Úgy gondolom, hogy a konferenciának, amely nagyon hasznos volt és nagyon érdekes elõadásokat tartottak, egy nagy hibája volt: rettenesen elkésett. Ennek a szimpóziumnak másfél-két évvel korábban nagyon nagy keletje lett volna, amikor elõkészítette volna ezeket a szolgálati törvényfüzéreket. Én - éppen ellentétben Kõszeg Ferenc képviselõ úrral - úgy gondolom, hogy az lett volna igazán jó, hogyha a köztisztviselõkrõl szóló törvény keretében rendeztük volna az összes köztisztviselõnek a kérdését, és ott mint speciális alfejezetek szerepeltek volna a különbözõ speciális köztisztviselõk és közalkalmazottak. A század elején volt ilyen törvény - mint ahogy ezt a szakemberek tudják -, amikor valamennyi, az államtól pénzt, állást kapó személynek a jogállása egy közös törvényben szerepelt. Most már elkéstünk ezzel. Tehát csak a módosító indítványok állnak rendelkezésre.

A civilesítési gondolatokkal egyetértek, valóban civil irányba kellene mennünk, de most a szolgálatoknál várják ezt a törvényt - rendkívül türelmetlenül várják -, és káros minden idõhúzás.

Hadd mondjam el még azt, hogy Kõszeg Ferenc barátom és képviselõtársam saját gondolatait fejtette ki. Az alapelvekkel az SZDSZ egyetért, de a konkrét következtetéseivel nem. Tehát nem értünk egyet azzal, hogy a köztársasági elnök úrral visszadobatjuk, a további ötleteket sem javasoljuk és Strasbourgba sem kívánunk fordulni, hanem azt kívánjuk, hogy a szolgálati törvényt kipofozva, a módosító indítványokat elbírálva minél elõbb tetõ alá hozzuk és minél elõbb használatba vétessenek. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage