Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Igazán nehéz helyzetben vagyok egy ilyen virtuóz elõadás után. Vezérszónokként három perc állt rendelkezésemre, hogy a törvénytervezet kapcsán összefoglaljam a Magyar Demokrata Fórum véleményét. Kaptam rá egy huszonegy perces replikát, és most megint van két percem arra, hogy reagáljak rá. Egy más alkalommal természetesen majd részletesebben kívánok Juhász képviselõtársam egy csomó felvetésére reagálni.

Egy dolog azért nagyon fontos, hogy világos legyen. Ugyanarról beszélünk. Természetesen én magam is olvastam többször a törvénytervezetet. A mi meglátásaink szerint hiába szerepel például a törvénytervezetben explicit módon is egy helyen a szolgálati hellyel összefüggésben, hogy mi a helyzet, összességében mégis az implicit utalások mind arra vezetnek vissza, hogy egy olyan koncepcionális ellentmondás húzódik végig a törvénytervezeten, amely a mi megítélésünk szerint talán nem olyan erõs, mint amit Kõszeg képviselõ úr használt, de feloldhatatlan ellentmondás ez - legalábbis módosító indítványokkal.

Az egyik ellenérvként megfogalmazott kitételt én továbbra is érvként használnám, mert én akkor nem hivatkoztam rá, hogy az elõzõ törvénytervezetben '94 tavaszán csak egy fejezet és két szakasz foglalkozott ezzel. Igen, mert a felsõoktatási törvény volt a bázis. Tehát a Magyar Demokrata Fórum elképzelése szerint - hogy úgy mondjam - kevésbé militánsnak kell lenni. De ez a szó nem pontosan adja most ki tíz másodperc alatt a tartalmat. Kevésbé militánsnak kell lennie egy ilyen felsõoktatási intézménynek vagy egy csoportjának, sokkal inkább része kell hogy legyen a felsõoktatási intézménynek mint darabja - ahogy ezt én megfogalmaztam. S ezt a véleményünket továbbra is fenntartjuk.

Minden hivatkozását nem értettem meg, képviselõ úrnak, mert röpködtek itt a paragrafusok és sok minden más, amit fejbõl nehéz követni. Át fogom tanulmányozni. De megmondom, alapjaiban nem ingatott meg abban a meggyõzõdésemben, hogy koncepcionálisan van probléma - megítélésünk szerint - ezzel a törvénytervezettel, és tulajdonképpen ezért nem lehet módosító indítványokkal javítani. Egy új törvénytervezet hozná más helyzetbe a mi megítélésünk szerint a kérdéskört. Ezért, ahogy a végszót föladta - és befejezem, elnök asszony -, végre döntsünk. Döntünk, nincs probléma, nem kértük, hogy vonja vissza a kormány, és semmi mást nem kértünk. Mi nemmel fogunk szavazni erre, az biztos.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage