Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Elnök asszony, köszönöm a lehetõséget. Tisztelt Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy kétperces helyett annyiban reagáljak a Juhász Ferenc által elmondottakra, hogy úgy veszem észre, az általános vitában egy új mûfaj van kialakulóban: tíz és fél kétpercesnek is nevezhetõ lett volna. Egyébként meg lehetett volna beszélni kint a folyosón Póda Jenõvel ezt. De ha egy ellenzéki képviselõ teszi ezt, elnézést kérek, már belefojtották volna a szót, tisztelt képviselõtársaim, ha ilyen mûfajjal és ilyen formában áll ki az általános vitában. (Juhász Ferenc: Ez nem így van!) De igenis, ez így van, mert már volt erre példa. Elnézést kérek, hogy ennyiben reagáltam. Próbáljunk már valahogy egyforma mércével mérni egymás iránt! S ha egymást tisztelnénk, akkor esetleg másképp állnánk a kérdésekhez.

Tisztelt Képviselõtársaim! A T/1566. számú törvényjavaslatról, a hadköteles katonák szolgálati viszonyáról próbálok egypár szót szólni, és engedjék meg, hogy ezt a tervezetet az állampolgárok, a lakosság szemszögébõl közelítsem meg.

A hadköteles katonákra vonatkozó törvénytervezet szinte minden családot érint. Minden családban van olyan, akit közvetve vagy közvetlenül érint, vagy érinteni fog ez a tervezet, vagy majd az elfogadott törvény. Nagy esemény egy családban, hát még egy fiatalember életében a hadkötelezettség elérése, sõt ha az ideje eljön, a bevonulás. Nem közömbös, hogy a szolgálatban eltöltött idõ hogyan telik, milyen nyomot hagy ezeknek az embereknek az életében. Készülnek rá, idõben rendezik életüket, kapcsolataikat, munkaviszonyukat, rendezik szûkebb és tágabb életterüket. Készülnek erre a családok is, még nagyobb körültekintéssel, még nagyobb aggodalommal.

A hozzátartozók s az érintettek számára is megnyugtató az, ha törvényben rendezett a szolgálati viszony. Jelen esetben ez az elõterjesztés a hadkötelesek szolgálati viszonyáról, reméljük, ezt fogja tükrözni.

Sok olyan tragédia, esemény történt a szolgálati idõ alatt, amely a mai napig is rendezetlen. Ezeket el kell kerülni, minden eszközzel azon kell munkálkodni, hogy demokratikus jogállamhoz méltóan minden irányból és szempontból rendezett legyen a szolgálati viszony. Nagy a felelõsség ezért azokon, akik összeállították ezt a törvénytervezetet, és még nagyobb a felelõsség azokon, akik ezt majd jóváhagyják. Ugyanis meg kell elõzni az olyan eset elõfordulását, mint amely a közelmúltban közfelháborodást váltott ki, amikor is a szolgálatukat kezdõ katonákat - visszaélve a szolgálati beosztással - olyan cselekedetre kényszerítették, amely erkölcsileg mélyen elítélendõ, és az érintett személyek alapvetõ emberi jogait sérti.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozni kell, hogy a tervezet "Alapvetõ jogok" címû fejezete részletesen foglalkozik mindazokkal a korlátozásokkal, amelyek a szolgálat idõtartamára lehetõvé teszik a személyiségi jogok idõleges felfüggesztését, a személyi szabadság korlátozását. Ezeknek a korlátozásoknak a szükségessége vitathatatlan ugyan, de hangsúlyozni kell, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni a visszaélési lehetõségeket. E tekintetben rendkívül fontos szerepük lesz a szolgálati idejüket töltõ katonák által választott érdekképviseleti szerveknek.

Mindezekre tekintettel a javaslatnak a hadköteles katonák érdekképviseletét és személyes védelmét szolgáló része részletesebb meghatározást igényel. Azért is, mert a késõbbi alacsonyabb szintû szabályozás kiszámíthatatlan és egyéni értelmezésen alapuló lehet.

A javaslat csak több módosítással fogadható el. Pontosítandó többek között a hadköteles katona alapvetõ kötelezettségeinek felsorolása közül a gyakorlaton való részvétel szabályozása. Külföldön teljesítendõ katonai szolgálatra csak az érintett személyes beleegyezésével kerülhet sor. Rendkívül nehézkes, a hadköteles katonára hátrányos, esetenként végrehajthatatlan szabályokat találunk a parancs megszegésével kapcsolatban. A tervezet nemcsak azt kívánja meg a katonától, hogy hívja föl elöljárója figyelmét a parancs jogellenességére, hanem arra is kötelezi, hogy a végrehajtásra vonatkozó igény fenntartását írásban kérje. Helyesebb lenne tehát az a megfogalmazás, miszerint éppen a parancsot adót kellene kötelezni arra, hogy a parancs fenntartása esetén azt írásban adja.

Az alkotmányban rögzített vélemény-nyilvánítási szabadságot sérti a javaslatnak az a rendelkezése, amely a sajtónyilvánosság igénybevételének megtagadásával kapcsolatos. A hadköteles katonának konfliktushelyzetekben ugyanis nincs más lehetõsége, mint az, hogy a nyilvánossághoz fordul, a nyilvánosság ítéletét kéri. Megjegyzem, alapkérdés a demokráciákban a nyilvánosság - de ez mindenütt.

A polgári ruha viselésével és tárolásával összefüggõ rendelkezések is vitathatók. A polgári ruha biztonságos tárolásához szükséges feltételek megteremtésének nincsenek meg az anyagi és pénzügyi feltételei, és belátható idõn belül nem is lesznek meg. Addig, ameddig a laktanyákban a sorállomány részére csak hetente vagy néhol csak havonta tudják a melegvíz-ellátást biztosítani az indokolt és szükséges napi helyett, ameddig fûtetlen vagy mérsékelten fûtött körletekben kapnak elhelyezést, végül ameddig a katonák ruházati és élelmezési ellátása folyamatosan romlik, addig nem szabad oktalan költségeket okozni a ruhák viselésével, illetve tárolásával.

Végezetül arra a közismert tényre hívom fel a tisztelt Ház figyelmét, hogy a bevonulások alkalmával eszközölt orvosi vizsgálatok szomorú eredménye, hogy a szolgálatra kötelezettek jelentõs része katonai szolgálatra alkalmatlan. Ennek eredendõ okait a testnevelés alkotmányban is rögzített szükségességének az iskolai oktatásban való figyelmen kívül hagyásában kell keresnünk.

(20.40)

Ugyanakkor a katonai szolgálatra alkalmasnak ítélt testi nevelésérõl a szolgálati idõ alatt részben gondoskodnak. A szinte egyetlen lehetséges és szükséges, az egészség megtartását szolgáló kötelezõ reggeli tornát is eltörölték. Ennek visszaállítását rendkívül fontosnak tartom.

Engedjék meg, hogy - mint akinek az egyik fia jelenleg sorállományos katona, a másik pedig készül bevonulni - személyes tapasztalataimat is elmondjam. Ezeket a gondolatokat nem tudom másképp, csak személyes érintettség kapcsán elmondani. Egy fiatalember, aki rajparancsnoki beosztást kapott sorállományos katonaként, azt mondta, hogy a sorállományos katonák gyakorlatilag 10 óráig szinte alkalmatlanok arra, hogy dolgozzanak; tompák, kialvatlanok, szinte mozgásképtelenek - és ezt valahogy ijesztõnek tartom. Én magam emlékszem arra az idõszakra, amikor katonaként a reggeli torna után frissen, munkára készen és munkára alkalmasan tudtunk kivonulni és a munkát elvégezni.

Sokkal nagyobb odafigyelést igényel a fiatalok egészségre nevelése, és itt rendkívül fontos szerepe van a reggeli tornának, aminek felvetését, ha szabad, a miniszter úr szíves figyelmébe ajánlom. A fentiekre tekintettel javaslom a módosító indítványok figyelembevételét és beépítésüket a törvénytervezetbe. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage