Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány felszólalás alapján nem egészen világos, hogy az ellenzéki képviselõtársak milyen elbánást igényelnek Magyarországon: normatív szabályokat vagy személyre szóló döntéseket. Torgyán képviselõ úr és Szabó Iván is mintha azt mondta volna, hogy lehetséges Magyarországon olyan megoldás, hogyha nem tetszik egy miniszter, akkor ne kapjon, ha tetszik a miniszter, akkor kapjon. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.) Az elõzõ kormány idején - ha jól számolom - tizenhárman mondtak le, szüntették meg idõ elõtt a munkaviszonyukat a kormánnyal... (Zaj. - Dr. Szabó Iván: Egy se mondott le!)... úgy lászik, nincs türelmük képviselõtársaimnak megvárni a felszólalás végét... (Általános zaj.)..., nem vetették fel sem akkor, sem most, ennek a kormánynak a mûködése idején, hogy a normatív szabályok hogyan mûködnek.

Ugyanazok a szabályok érvényesek Bokros Lajosra, mint az eddig felmentett, lemondott, a köztársasági elnökkel fennálló jogviszony szempontjából azonos státuszú miniszterek esetén. Azt gondolom, hogy nem kimondottan szerencsés, ha fizetési ügyekrõl ilyen módon beszélnek képviselõtársaim, akik pontosan tudják, hogy a közvélemény megítélése a képviselõi fizetésekben ugyanúgy, mint a miniszteri fizetésekben milyen, pontosan tudják, hogy a képviselõk képviselõségük megszüntetése, megszûnése utáni pluszpénzei ügyében hogyan vélekedik a közvélemény; nem hiszem, hogy ez lenne az a mód, ahogy gazdaságpolitikai ügyekrõl vitatkozni kellene a parlamentben.

Bokros Lajos gazdaságpolitikáját érdemes támadni, azt gondolom, ha támadni kívánják, de nem ilyen módon kell lemondott miniszterekkel foglalkozni, ahogy képviselõtársaim megteszik ezt. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban. - Zaj a jobb oldalon. - Dr. Szabó Iván: Horn Gyula fordult Solt Pálhoz!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage