Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A miniszteri járandóságok dolgában annyiféle hivatkozás, jogszabályi felsorolás történt, hogy úgy érzem, kénytelen vagyok legalább annyit elmondani a tisztelt Ház és a közvélemény tájékoztatására, hogy mindazok közül, amiket képviselõtársaim az ellenzéki padsorokból felsoroltak, vajmi kevés vonatkozik a miniszterekre.

Egyáltalán nem vonatkozik a miniszterek jogállására a munka törvénykönyve, Torgyán képviselõ úr! Nem vonatkozik a köztisztviselõi törvény, csak abban a részében, hogy az illetményrendszer hogyan épül fel a miniszterek javadalmazásánál. Ami vonatkozik rá, az az alkotmány, annak 33. §-a. Vonatkozik rá a miniszterek jogállásáról szóló törvény, amelyet utoljára 1989- ben módosítottak. És vonatkozik rá az e törvény felhatalmazása alapján 1987- ben megalkotott minisztertanácsi határozat.

Persze fel lehet vetni, hogy helyes-e vagy sem az a törvény, amelyik egy olyan lehetõséget ad, ami egyértelmûen tartalmazza, hogy a miniszter lemondása esetén is hat hónapi átlagkereset jár, és a felmondási idõ tartamára fel kell menteni a munkavégzés alól. Csak, kedves képviselõtársaim, tudjuk, hogy a jogalkotási és a miniszterek jogállásáról szóló törvény újraalkotása azért nem történik meg, mert alkotmányozási moratóriumot fogadott el a politikai alku. Amíg az alkotmány el nem készül, addig erre is vajmi kevés esélyt látok, ha csak úgy nem, hogy a moratóriumot ugyanazzal a hatpárti konszenzussal feloldjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage