Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ-helyettes Úr! Természetesen én az új pénzügyminiszter nevében ebben a pillanatban nem beszélhetek, nyilván majd eljön ennek is az ideje; de azért szeretnék felidézni egy nagyon érdekes szakmai összehasonlítást, nevezetesen, hogy az elõzõ kormánykoalíció elsõ teljes éve, 1991 és 1995 makrogazdasági teljesítményeit hogyan lehet összevetni:

'91-ben a GDP 12 százalékkal csökkent Magyarországon, az elmúlt évben nem egész 2 százalékkal emelkedett;

'91-ben 10 százalékkal csökkentek a beruházások, most 1-4 százalékkal emelkedtek;

'91-ben 5,6 százalékkal csökkent a fogyasztás; most valóban 5 százalékkal csökkent az elmúlt évben, de kisebb mértékben, mint '91-ben;

'91-ben majdnem 11 százalékkal gyorsabban nõtt az import, mint az export, '95-ben 17 százalékkal gyorsabban nõtt az export, mint az import.

Tehát egy sokkal súlyosabb helyzet következett be 1991-ben, még az életszínvonal alakulása szempontjából is, mint '95-ben. A '95-ös fejlõdés egyértelmûen mutatja, hogy egy óriási lépés következett be az egyensúlyi viszonyok helyretétele útján. Tehát mindaz, amit ez a '95 tartalmaz, azt jelenti, hogy a magyar gazdaság határozottan kifelé indult meg abból a nehéz válságból, amiben benne volt.

Azt gondolom, amikor ilyen nagy szavakkal értékeljük egy-egy év teljesítményét és nyilván az évhez valamilyen módon kötõdõ gazdaságpolitikusok tevékenységét, akkor azért a realitások és a szakmaiság talaján is kell állnunk. És azt hiszem, ebben az összehasonlításban is méltó módon kellene megemlékezni arról, hogy mi történt.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage