Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy hétig folytak a találgatások: ki lesz a Horn-Kuncze-kabinet harmadik pénzügyminisztere. Hét napig latolgatták koalíciós körökben, milyen pénzügyminiszterre lenne szüksége a kormánynak: legyen kiváló pénzügyi szakember, legyen nemzetközi szaktekintély, rendelkezzen jó külföldi kapcsolatokkal - hallottuk innen is, onnan is. De egyetlenegyszer sem hallottuk szocialista vagy liberális berkekbõl: vajon milyen pénzügyminiszterre van szüksége a magyar társadalomnak? Milyen politikust vagy netalántán szakembert látna szívesen a választópolgár a velem szemben lévõ bársonyszékben?

Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórumnak szilárd meggyõzõdése, hogy a hazai közvélemény olyan pénzügyminiszterre várt, aki valóra váltja a koalíciós pártok választási ígéreteit. Az MSZP 1993 õszén közzétett "Modern Magyarországért" címû, Horn Gyula pártelnök aláírásával hitelesített kiadványában összefoglalja azokat a célokat, amelyeket hatalomra kerülésük esetén megvalósítani kívánnak. Szó szerint idézek: "Gazdaságpolitikánk vállalkozásbarát. Ösztönzõ pénzügyi lehetõségeket és adózási feltételeket kínál." Igen, jól hallották: ösztönzõ adózást ígértek. Más: "A kormány az állami költségvetésben nagy összegû, alacsonyan kamatozó hitelkeretet különítsen el a mezõgazdaság talpraállítása érdekében." Továbbá: "Megengedhetetlen, hogy az átalakulás költségei tovább terheljék a társadalom széles rétegeit." - mondták 1993-ban. "A családi pótlék alanyi jogon járjon és adómentes maradjon. Emelni kívánjuk a gyermekgondozási segélyt, amelyet állampolgári jogon járó juttatásnak tekintünk. Mindenkinek joga van egészségügyi alapellátásra."

Tisztelt Képviselõtársaim! Nem sorolom tovább a nemes célkitûzéseket a tandíjmentességtõl a nyugdíjemelésen át a lakásígérgetésekig. 1994-ben a választópolgárok egyharmada ezeknek az ígéreteknek a megtartásában reménykedett, amikor a Szocialista Pártra szavazott. Ehhez a programhoz csatlakozott az SZDSZ, és a koalícióban kötelezte magát a népszerû célok megvalósítására.

Most harmadik esélye adódott az úgynevezett szakértõi kormánynak, hogy végre a megfelelõ személyt válassza ki, s olyan gazdasági vezetõt állítson a Pénzügyminisztérium élére, aki az idézett programmal azonosulni képes, aki az ígéretekkel ellenkezõ tendenciákat visszafordítja, és aki nem a végkielégítések felvételét, hanem a politikai felelõsséget vállalja a meghirdetett célok eléréséért. Ilyen pénzügyminiszterre van szüksége a magyar társadalomnak, ezt várja el a választópolgárok egyharmada a szociálliberális koalíciótól. Dr. Medgyessy Péternek, az új pénzügyminiszter-jelöltnek - jelölésérõl a mai sajtójelentések útján szereztünk tudomást - ezeknek az elvárásoknak kell megfelelnie.

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a Horn-Kuncze-kormányt: ne okozzon több csalódást választóinak, a politikai felelõtlenségek sorozata után legyen végre felelõs kormánya ennek az országnak, és vállalja a saját ígéreteit! Az új pénzügyminiszter tevékenységét az MDF fokozott figyelemmel fogja kísérni, és minden esetben felemeli a szavát, ha eltér az elvárásoktól.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage