Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, országos jelentõségû és országos érdeklõdésre számot tartó dolog az, ha egy parlamenti párt vezetõje a szélhámosság gyanújába kerül.

Miként a Népszabadság múlt pénteki száma hírül adta, 1991-ben Torgyán József azzal az ígérettel állt elõ több kelet-magyarországi településen - Mátészalkán, Nyírbátorban és másutt -, hogy amennyiben az érintett települések önkormányzatai megfelelõ minõségû építési telket bocsátanak rendelkezésére, azokon szokatlanul olcsón és kedvezõ hitelfeltételek mellett több mint ezer lakást épít a rendkívül rossz körülmények között élõ lakosságnak. A településeken bizottságokat hoztak létre, az adófizetõk pénzébõl megvalósíthatósági tanulmányokat készítettek - de komoly kétségek merültek fel. Magyarul: a szakértõk az ajánlatot komolytalannak minõsítették.

Torgyán József azonban még ekkor is igen határozottan vállalta, hogy felépítik a lakásokat. Az ötletbõl természetesen nem lett semmi, mert ugyan már a konkrét üzleti tárgyalások idõpontját is kitûzték, Torgyán József sem a megadott idõpontban, sem azóta nem jelentkezett. Az ügyrõl a pártelnök úr a múlt héten azt nyilatkozta, hogy egy ilyen beruházást csak hatalmi pozícióból lehet megvalósítani. Ez akár elfogadható érv is lehetne, de a Kisgazdapárt akkori koalícióból való kilépése után is többször kijelentette, hogy természetesen megépítik a lakásokat. (Zaj és közbekiáltások a Kisgazdapárt soraiban.)

Nyilvánvaló, hogy Torgyán József szándékosan tévesztette meg e települések lakóit. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha a megvalósítással a Kisgazdapárt kormányra kerüléséig kell várni, akkor Magyarországon a jövõ évezredben egyetlen új lakás sem fog felépülni. (Derültség a bal oldalon. - Zaj és felzúdulás a jobb oldalon.)

Torgyán József ezt a beruházást természetesen távol-keleti tõkébõl kívánta megvalósítani. Ígéretei és szándékai komolyságát jelzi, hogy a folytonos propaganda ellenére ez számtalan távol-keleti látogatásának legkézzelfoghatóbb eredménye.

Ez az egész ötlet persze pont olyan alaposan kidolgozott, mint a Kisgazdapárt most megjelent programjának lakásépítési fejezete. Ez ugyanis az áfa visszaigényelhetõségén kívül két dolgot tartalmaz: a szociálpolitikai kedvezmények felére csökkentését és azt a kérést, hogy az önkormányzatok anyagilag járuljanak hozzá a parcellázáshoz.

Nagyon súlyos dolognak tartom, hogy egy parlamenti párt állítólag felelõs vezetõje az érintett települések hátrányos helyzetébõl ily módon próbált magának politikai tõkét kovácsolni. Az ellen természetesen nincs kifogásom, ha Torgyán József maga ellen hangolja a közvéleményt és saját magát teszi nevetségessé, de ezzel a kalanddal a többi párt és a Magyar Országgyûlés tekintélyét is lejáratta.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon. - Dr. Torgyán József: Elnök úr, személyes megtámadtatás címén kétperces reagálásra kérek lehetõséget!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage