Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon az, amit most mondani fogok, az napirend elõtt országos ügynek számít-e vagy nem. Mégis úgy ítéltem, hogy az eddigi gyakorlat alapján igenis indokolt az, amit én el fogok mondani az elkövetkezendõkben.

Nem tudom, feltûnt-e már önöknek az, hogy az új ötvenforintoson egy ragadozó madár látható. Nem más ez a madár, mint egy õseink által is tisztelt madár: a kerecsensólyom. Európában egyedül Magyarországon él ez a madár, mi vagyunk tehát a felelõsek azért, hogy ne pusztuljon el Európában, hogy megteremtsük ezeknek a madaraknak az élet- és létfeltételeket. Elsõsorban azért, mert emberi hanyagság az oka elpusztulásuknak, és éppen ezért csak az emberek segítségével maradhatnak életben.

Az elmúlt idõszakban 25 alá csökkent a kerecsensólymok magyarországi fészkeinek száma, ami már rendkívül kevésnek mondható, és éppen ezért kellett társadalmi összefogás ahhoz, hogy ezeket a madarakat megóvjuk attól, hogy olyan emberek, akik a haszonszerzés hívei, ezeket az általunk rendkívül fontosnak tartott madarakat eladják; hiszen a keleti piacokon ezekért a madarakért bizony ma nagyon szép árakat lehet kapni. 500 ezer forint ennek a madárnak az eszmei értéke, s az az ügy, amirõl ma beszámolok, azt jelentette, hogy sikerült Magyarországon megakadályozni egy olyan adásvételt, amikor is két évvel ezelõtti fészeklopás eredményeként négy ilyen madarat eltulajdonítottak, és az elmúlt hét szerdáján ezen négy madarat megpróbálták pénzzé tenni, 300 ezer forintos összegért.

Én ezt felháborítónak, lehetetlennek tartom, és úgy ítélem meg, hogy az a társadalmi összefogás, ami eddig eredményes volt a kerecsensólymok megmentésében, az elkövetkezendõ idõszakban még inkább és még erõsebb társadalmi támogatást kell hogy kapjon.

Tisztelt Ház! Tudom, hogy szokatlan ez a téma a parlamentben, és tudtommal hazánkban még nem fordult elõ, hogy egy veszélyeztetett védett állat ügyében fordult volna bárki a parlamenthez. Én megteszem azért, mert még egyszer mondom, felelõsségünk van abban, hogy ezek a védett állatok Magyarországon megmaradjanak. És nemcsak a kerecsensólyom ilyen. Több mint ezer védett állatfaj megmaradásának a felelõssége a miénk, és éppen ezért ajánlom az önök figyelmébe azt, hogy a parlament elõtt van a büntetõ törvénykönyv módosítása éppen azért, hogy határozottabban és kemény szankciókkal léphessünk föl az ilyen - még egyszer mondom, azt gondolom, valamennyiünk számára - elfogadhatatlan magatartás ellen.

Szeretném az önök nevében is megköszönni mindazok munkáját, akik ezeket a madarakat védik, és szeretnénk önöket arra kérni, hogy az elkövetkezendõ idõszakban ezen védett madarak ügyében a büntetõ törvénykönyvhöz kötõdõen segítsenek meghozni azokat a szankciókat, amelyek eltántorítják azokat az állampolgárokat, akik ezeket a madarakat el akarják adni, hogy magatartásuk elfogadhatatlan a magyar társadalom számára.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket, és külön köszönöm azt, hogy egy ilyen témában igazán méltóan és csendben meghallgattak. Azt gondolom, ez is a magyar demokrácia felnõttségét mutatja. Köszönöm figyelmüket. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage