Pál Béla Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! A T/2041. számon beterjesztett képviselõi önálló indítványunkat a hétvégi futárpostával kapták kézhez képviselõtársaim. Úgy gondoljuk, hogy a törvény-elõkészítés és a törvényhozók által az idézett törvény megalkotásakor nem volt kellõképpen ismert, hogy Magyarországon családi vállalkozásban számos kávépörkölõ kisüzem mûködik. Ezért a kávétermékekkel, valamint a kávépörkölõ kisüzemekkel kapcsolatos e tevékenységet a törvény többszörös módosításakor is számos ponton úgy szabályozta, hogy ezek a családi vállalkozások szinte ellehetetlenültek, további tevékenységük lehetetlenné vált.

Módosító javaslataink, amelyeket közösen terjesztettünk be képviselõtársammal, két területre vonatkoznak. Az egyik területen azt szeretnénk elérni, hogy egyenlõ feltételeket kapjanak a kávépörkölõ kisüzemek a bérfõzési, a fûszerpaprikaõrlemény-termelési, valamint a sörfõzõ tevékenységet folytató kisüzemekkel, tehát nekik is egymillió forint jövedéki biztosítékot kelljen lefizetni, ne pedig a jelenlegi szabályozásnak megfelelõ 5 millió forintot, amit képtelenek kitermelni.

Módosító javaslataink másik köre pedig a kávétermékek körére vonatkozik. A kávétermékek közül jelenleg a jövedéki törvény hatálya az érvényben lévõ szabályozás szerint csak a teljes egészében pörkölt kávét tartalmazó készítményekre terjed ki. Módosító indítványunkkal azt javasoljuk, hogy ezt a kiskaput szüntesse meg a módosítás, és ez terjedjen ki mindazokra a kávétermékekre, amelyek több mint 50 százalékban pörkölt kávét tartalmaznak.

Kérem tisztelt képviselõtársainkat, hogy képviselõi önálló indítványunkat, valamint annak sürgõs tárgyalását támogassák az országgyûlési szavazás során. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage