Giczy György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GICZY GYÖRGY (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A család a társadalom alapsejtje. II. János Pál pápa a "Sollicitudo rei socialis..." kezdetû körlevelében, enciklikájában, amelyben az egyház szociális tanításának százéves hagyományát foglalja össze, ebbõl a meggyõzõdésbõl kiindulva, a családot szolidáris közösségnek nevezi, majd hozzáteszi: "Mégis elõfordul, hogy amikor a család a hivatásának meg kíván felelni, az állam nem részesíti a szükséges támogatásban, és ezért nem áll elegendõ forrás a rendelkezésére. Emiatt nemcsak a családpolitikát, hanem az olyan társadalompolitikát is sürgõsen elõ kell mozdítani, amelyben a család kerül a középpontba. Ez a társadalompolitika megfelelõ erõforrások és hatékony támogatási módozatok kialakításával segíti a családot mind a gyermeknevelésben, mind az idõsek gondozásában."

Az általam benyújtott törvénymódosítás a felnövekvõ nemzedéket, a gyermeket veszi figyelembe, hogy számukra megfelelõ anyagi feltételek álljanak rendelkezésre ahhoz, hogy a családoknak - azon családoknak, amelyek a megnehezedõ gazdasági körülmények ellenére is vállalják a három vagy annál több gyermek lelki, szellemi és fizikai képességeinek kibontakoztatását - megfelelõ anyagi háttér álljon rendelkezésére.

Valamennyien tudjuk, hogy politikai viták tárgya a magyar gazdaság nehézségeibõl származó megszorító intézkedések mértéke, módja, olykor szükségessége is. De nem lehet politikai viták... (Az elnök, poharát megkocogtatva, figyelmezteti a képviselõt a felszólalási idõ leteltére.)... - egy mondat, elnök úr - tárgya a felnövekvõ nemzedék sorsa. Hiszen ha a fiatalok, a növekedésben lévõ gyermekek most nem kapják meg a lelki-szellemi táplálékra irányuló igények kielégítését a társadalomtól... (Az elnök ismét figyelmeztet az idõ leteltére.).., akkor azt késõbb semmilyen politikai hatalom, erõ nem képes pótolni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage