Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az inkriminált módosítás a következõ kitételen alapul: a magánszemélynek, ha nem kifizetõtõl származó jövedelmet szerzett, az adóelõleget negyedévenként, a negyedévet követõ hó 5-éig kellene befizetnie. Kérem a tisztelt Házat, hogy módosítsa ezt a dátumot a negyedévet követõ hó 20-ára.

Indoklásom a következõ:

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó több százezer egyéni vállalkozónak ahhoz, hogy adóelõleget tudjon fizetni, számba kell vennie, milyen költségei merültek fel egy-egy negyedévben. A jövedelem megállapításához feltétlenül szükség van a bankszámláján folyó pénzügyi mozgás megismerésére. A számlavezetõ bankok - bármennyire is elnyelték a korszerûsítésre fordítandó pénzeszközöket, illetve hiteleket - nem képesek idõben információt szolgáltatni, csak minden hónap harmadika és hatodika között - a hétvégektõl, a munkaszüneti napoktól függõen -, és ezek után küldik meg a szükséges bankkivonatot, melynek alapján a vállalkozó tájékozódhat jövedelmi helyzetérõl.

(16.10)

Így a határnap korábbi idõpontra való módosítása lehetetlen helyzetbe hozza a kötelezettségeinek határidõben eleget tenni kívánó vállalkozókat, mivel lényegében önhibájukon kívül késedelembe esnek, s ezért adójogi szankcióval kell számolniuk.

Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassák indítványomat, és ezzel kerüljük el azt a látszatot, hogy a Magyar Köztársaság törvényhozása, a mostani politikai kurzus tudatosan bizonytalan helyzetbe hozza a vállalkozókat, és azt szankcionálja, akit éppen jónak lát. Köszönöm, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage