Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Balsai István képviselõtársammal törvénymódosítás iránti javaslatot terjesztettünk elõ, nevezetesen a hadigondozásról szóló törvény 10. §-át kívánjuk másként megfogalmazni.

A '94-ben elfogadott törvény végrehajtása során kiderült, hogy a jelenleg hatályos jogszabályhely megfogalmazása diszkriminatív. Diszkriminatív, mert 1949. január 1-je elõtt már vontak meg politikai okokból hadigondozotti ellátást, sõt ezen idõszak alatt, illetõleg ezt követõen el is utasítottak ilyen kérelmeket, tehát módja sincs az igénylõnek arra, hogy a megvonás tényét igazolja.

Balsai István képviselõtársammal együtt úgy gondoltuk, hogy az Országgyûlésnek eleget kell tenni az érintettek olyan irányú és többször kifejezett kérésének, hogy még életükben sor kerüljön a módosításra és megkapják a jogos igényüket.

Nagyon fájlalom, hogy a múlt héten, amikor ebben a tárgyban kérdést intéztem a honvédelmi miniszterhez, Keleti miniszter úr bizonyságot tett arról, hogy õ valóban azon képviselõk közé tartozik, akiket a tények nem zavarnak. Nem zavarnak, mert a korábbi törvény elõkészítésében az OKKH-nak nem volt része - ezt a miniszter úrnak tudnia kellene, hogyha ismerné a tényanyagot. A törvény végrehajtása során kiderült fogyatékosságok módosítására a kormány ígéretet tett, a mai napig azonban ennek az ígéretének, mint oly sok másnak, nem tett eleget.

Balsai István képviselõtársammal úgy gondoltuk, hogy ha a kormány saját hatáskörben 25 ezer forint nyugdíjat tud megállapítani az ellenállási emlékéremmel rendelkezõk számára, akik se az életüket nem adták az országért, se nem rokkantak meg ebben, akkor a hadiözvegyeknek, a hadiárváknak, a hadirokkantaknak utólagosan ellátást kell biztosítani.

Kérem képviselõtársaimat, támogassák ezen módosítási javaslatunkat. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage