Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Természetesen nem szeretnék itt hosszan reagálni, nem is itt van ennek az ideje. Nyilvánvaló, az képtelenség, hogy a kormány visszavonjon egy olyan törvényjavaslatot, amit nem õ terjesztett elõ. Ezt jog szerint sem lehet megtenni, már csak azért sem, mert az eredeti javaslatot a tb-igazgatásról szóló törvény szerint a kormány csak beterjesztheti, hiszen azt az önkormányzatok készítik el.

Amiért most mégis szót kértem, az az, hogy Torgyán frakcióvezetõ úr azt említette, hogy az egészségbiztosítás költségvetésének mindössze 4 százaléka a gyógyszerkiadás. Szeretném fölhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a '96- os költségvetés végösszege a kiadási oldalon 491 milliárd forint, tehát közel 500 milliárd forint; ebbõl a járóbeteg-ellátásban gyógyszertámogatásra 72 milliárd esik. Tehát itt egy kis félreértésrõl van szó. Az lehet, hogy egy bázisidõszakhoz képest 4 százalékos, meg különbözõ egyes egyéb mutatókat tekintve iksz százalék a növekedés, de azért a költségvetés egészét tekintve a járóbeteg-ellátás gyógyszertámogatása mégis megközelítõleg egyötödös értéket képvisel; a gyógyító-megelõzõ ellátás pedig 217 milliárd.

Tehát nehogy félreértés legyen, itt legfeljebb egy elõzõ évi szinthez történt változásról van szó, és nem abszolút értelemben szabad értelmeznünk ezeket a százalékokat, mert a frakcióvezetõ úr hozzászólásában mintha ez hangzott volna el, hogy 4 százalék, illetve 11 százalék a költségvetés egészét tekintve ezeknek a tételeknek az elõirányzata. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage