Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Hálásan köszönöm Surján László képviselõtársamnak, hogy megkímélte a nyakamat és egyéb testrészeimet ebben az ügyben. Azzal együtt, hogy kormánypártiként az embernek életét és vérét kell áldoznia a kormány mûködése oltárán, szívesebben teszem ezt egyben, mint részenként.

Visszatérve és ezt köszönve: az A- és a B-variációban való benyújtással kapcsolatban egy megjegyzésem lenne. Ki van próbálva, és akkor sem tetszett, mert ugyanolyan rossz megoldás, mint amilyen rossz megoldás ez, amikor egyetlen variációban kerül be. A tavalyi költségvetést így tárgyaltuk, és akkor az ellenzék kérte, hogy vegyük ki, mert zavaró a B-variáció.

A másik: köszönöm, hogy talált egy újabb 200 milliós hiányt, és ezzel kapcsolatban egy dolgot szeretnék mondani. Az, hogy önmagában ez az elõterjesztés is hibákat tartalmaz, elõnyévé válhat, amikor nem lesz módja a kormánynak ezt az egy módosító indítványt egy indítványként elfogadni és az érdemi vitát ezzel kizárni, mert ez az indítvány valóban számos helyen javításra szorul, tehát érdemben vitatkozni kell ezekrõl az elemeirõl.

Tényleg örülnék, ha a kapcsolódó módosítók beérkeznének. A kapcsolódó módosító indítványokra rendelkezésre áll az a szokásos idõtartam, ami általában az ilyen indítványoknál a Ház rendelkezésére áll. Mondta Surján László képviselõ úr, hogy hamar munka ritkán jó. Ezzel kapcsolatban én azt mondom: viszont nem biztos, hogy a lassú munka jó. Mert hiszen, ha azt veszem, hogy novembertõl lett volna idõ további egyeztetésekre, akkor ezt már hamar munkának nem lehetne nevezni. Az sem biztos, hogy jó, és ebben is maradnak hibák. Meg kell mondanom, tényleg úgy történtek az átírások, hogy még az utolsó nap is történtek érdemi változtatások ebben a módosító csomagban.

A sürgetéssel kapcsolatban azt hiszem, egyetlen dolgot felejtett ki Surján képviselõtársam, és bennem elsõsorban ez volt a motiváló tényezõ akkor, amikor aláírtam az indítványt: szeretném, ha az egészségügyi intézmények már nem a tavalyi év bázisa plusz öt százalékból kényszerülnének mûködni, és minél elõbb elfogadott költségvetése lenne a társadalombiztosítási alapoknak, hogy ez a helyzet elkerülhetõ legyen. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage