Rott Nándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bizonyos szempontból nehéz helyzetben van az, aki egy vitában, egy olyan késõi stádiumban és az utolsók között szólal fel, mint én most. Ez nehéz és könnyû helyzet is, mert elmondották már mindazokat a jogos észrevételeket a benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban, amit én is elmondtam volna, és ezekkel fölösleges újra foglalkozni.

Fõképpen szakmai oldalról, érdemi kérdésekben hangzott el nagyon sok, rendkívül értékes hozzászólás, amelyek úgyszólván a törvényjavaslat minden tételét legalábbis kétségbe vonták, egy sor tételénél kimutatták, hogy teljesen megalapozatlan, a tételek egy részénél pedig azt, hogy elõkészítetlen, pontatlan, megbízhatatlan, nota bene némelyik még olvashatatlan is, mert egyszerûen olyan a nyomása a módosító indítványnak.

Én most nem ezeknek a tartalmi kérdéseknek, nem ezeknek a szakmai kérdéseknek szeretnék néhány percet szentelni, hanem a törvényjavaslat politikai, jogi, közjogi vonatkozásairól szólnék.

Mindnyájan tudjuk, hogy a társadalombiztosítás két alapvetõ feladata közül az egyik az idõsek ellátása a nyugdíjakon keresztül, a másik pedig az arra legjobban rászoruló társadalmi rétegnek, a betegeknek a kezelése. Politikai kötelességünknek tartjuk, hogy ennek a két legkiszolgáltatottabb rétegnek az érdekeit, a nyugdíjasok széles tömegének érdekeit és a rendkívül súlyos egészségi állapotban lévõ, ugyancsak nagy tömegek érdekeit, a létét, a létérdekét képviseljük itt, ebben a Házban.

Ebbõl a szempontból meg kell állapítanunk, hogy mind az önkormányzat, mind pedig a kormány ezeknek az embereknek, a társadalom körülbelül felének az érdekeit semmibe vette, teljesen felelõtlenül kezelte, nem tette meg azokat a szükséges lépéseket, amelyekre pedig a törvény kötelez.

(19.30)

Egyik kormánypárti képviselõtársam kis elõadást tartott és próbálta kimutatni azt, hogy ezért tulajdonképpen senki nem felelõs, amint mondta, a helyzet a felelõs ezekért a történésekért. Nem a helyzet a felelõs, hanem igenis a kormány felelõs. Elsõsorban azért, hogy nem tartotta be azokat a törvényeket és az alkotmánynak azokat a rendelkezéseit, amelyekre a kormány tagjai itt, a parlamentben esküt tettek. Nem tartották be azzal, hogy a törvény-elõkészítés elõterjesztésekor, sem az elsõ fordulóban, sem a másodikban nem tettek eleget azoknak a jogi kötelezettségeknek, amelyeket a jogszabályok tételesen elõírnak. Az Állami Számvevõszék nagyon részletesen kimutatta nemcsak a tartalmi hiányosságokat, hanem azokat a jogi hiányosságokat is, amelyek ennek a benyújtott úgynevezett módosító javaslatnak az esetében is fennállnak, de amelyek tulajdonképpen a kormány által benyújtott törvényjavaslatban is benne rejlettek.

Az elõttem szóló képviselõtársam, Pusztai Erzsébet kifejtette, hogy ez a módosító javaslat hány jogszabályt sért. Sérti a Házszabályt, sért törvényeket, és végsõ soron ennek a benyújtott módosító indítványnak az elfogadására fog rákényszerülni a Ház, azért, mert a kormányjavaslat még ennél is rosszabb, még ennél is elfogadhatatlanabb. Most arról nem beszélek - mert hiszen ez egy érdemi, tartalmi kérdés -, hogy sem ez a törvényjavaslat, sem a módosítás nem foglalkozik azoknak a hiányoknak az összegével, amelyekre maga az eredeti beterjesztett kormányjavaslat sem tért ki. Az elmúlt évrõl áthúzódó adósság ennek a jogszabálynak a keretébõl kiesik. Ez változatlanul egy megoldatlan poggyásza tulajdonképpen a kormánynak és tovább növeli a költségvetés háttérben felhalmozódó hiányait.

Mindezek után én nagyon örülök annak, hogy mindenféle nemzetközi szervezetek - az OECD-tõl a Valutaalapig - el vannak ragadtatva a magyar kormány mûködésétõl és produkciójától. Én nem szeretném az õ ítéletüket kétségbe vonni, de annyit világosan kell látnunk, hogy ez a rendkívül siralmas produkció, ami éppen a társadalombiztosítás alapjainak kezelésében megmutatkozik, nemcsak szakmailag, pénzügyileg, tartalmilag silány, elfogadhatatlan, de ugyanakkor jogszerûség szempontjából is az, és nem felel meg a jogállam minimális követelményeinek sem. Ezért bizony nagyon súlyos felelõsség terheli a kormányt. Ezt a felelõsséget pedig nem lehet áthárítani az önkormányzatokra, mert ha a társadalombiztosítási önkormányzatok sorozatosan törvénysértést követtek el, vagy törvénysértõ mulasztásokat követtek el, akkor ezeknek a megszüntetése érdekében igenis a kormánynak kellett volna lépéseket tenni, és meg kellett volna szüntetni azokat a törvénysértõ vagy mulasztásos állapotokat, amelyek ide vezettek.

Befejezésül csak azt tudom mondani, hogy ezt a törvényjavaslatot a Független Kisgazdapárt nem fogja megszavazni, annak ellenére, hogy tudjuk, szükség van erre a törvényre azért, hogy emberek ne haljanak éhen, és azért, hogy ne pusztuljanak el kezelés nélkül a kórházban. Ezt meg fogják szavazni a kormánypártok, de mi nem adhatjuk a beleegyezésünket egy olyan sorozatos törvénysértéshez, ami itt hónapok óta folyik. Akár elismerik Nyugaton, akár nem ismerik el, tudomásul kell venni, hogy legalábbis az életnek ezen a területén nem vagyunk jogállam. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage