Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Engedjék meg képviselõtársaim, hogy napirend elõtt pár szóban tájékoztassam önöket az OECD környezetpolitikai bizottsága miniszteri szintû találkozójáról, amit 1996. február 19-20-án rendeztek Párizsban.

Két szempontból is jelentõs volt számunkra ez a miniszteri találkozó, hiszen Magyarország elsõ ízben képviseltette magát egy ilyen magas szintû találkozón, másrészt pedig ez a találkozó egybeesett Magyarország OECD-hez történõ csatlakozási folyamatának befejezõ szakaszával.

Az OECD környezetpolitikai bizottsága 1995. december 6-i ülésén - mintegy másfél éves alapos vizsgálat után - megállapította, hogy Magyarország környezetpolitikája, intézményrendszere és szabályozóeszköze alkalmas az OECD- hez történõ csatlakozásunkra, tehát a csatlakozásnak környezetvédelmi szempontból nincs akadálya. Ezt alátámasztotta az a felgyorsult környezetvédelmi törvénykezés is, amelynek eredményeként 1995-ben a parlament megalkotta a környezetvédelmi törvényt és a termékdíjak rendszerérõl szóló törvényt. Egyben a kormány kötelezettséget vállalt - amely egyébként jogalkotási programunkkal és tervünkkel is összhangban van -, hogy 1996-97-ben elkészül a vegyianyagokról, a hulladékgazdálkodásról, valamint a katasztrófák megelõzésérõl és elhárításáról szóló törvény.

Az OECD környezetvédelmi minisztereinek tanácskozása egyéb tanácsi eszközt fogadott el, így többek között az ólomkockázat csökkentésérõl, az adatok átadásáról.

Az OECD környezetvédelmi miniszteri találkozó megerõsítette, hogy a környezeti célok eléréséhez szükség van látható, kiszámítható, széles társadalmi konszenzuson alapuló környezetstratégiákra és programokra, továbbá a környezeti és más politikák integrálására.

Mindezekre alapozva folyik a nemzeti környezetvédelmi program kidolgozása és elõkészítése, amely nemcsak honi környezeti problémáinkra, környezeti kihívásainkra ad megfelelõ válaszokat, hanem alkalmas arra is, hogy Magyarország korszerû környezetpolitikával vegyen részt a nemzetközi környezeti együttmûködésben.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage