Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Szeretném elmondani, hogy a kormány intézkedései nyomán és a parlament döntései alapján az elmúlt másfél esztendõben lényegesen megváltozott a termelõk helyzete. Az alapvetõ termékekbõl és azokból is, amelyeket ön felsorolt, kiegyenlített értékesítési lehetõségeket nyújtottunk mind a búzatermelõknek, mind a kukoricatermelõknek - a sertéstenyésztõknek különösen -, és minden törekvésünk az, hogy ezt meg is tartsuk. Ezt valamennyi termelõ tudja, de sajnos nem minden termelõ számára jelent ez egyöntetûen esélyt.

(9.10)

A Népszava cikkére hivatkozva én is hadd mondjam el, hogy az alapvetõen kizárólag feltételezéseken alapul. 14 millió tonna búza exportjáról beszélnek, holott csak - sajnos vagy szerencsére - 2 millió 200 ezer tonna ment ki az országból. Korlátlan importról beszélnek. A mi adataink szerint 50 ezer tonna alatt van az 1995-ös import.

Minden esztendõben megismétlõdik - ajánlom a figyelmükbe, a hazai szokások szerint elsõsorban -, hogy karácsony után, a decemberi nagy disznóvágások után januárban és februárban csökken a sertésértékesítési lehetõség, csökken a forgalom az üzletekben és csökken emiatt a termelõi ár is.

Örömmel mondhatom, hogy búzából elegendõ van az új termésig, a kukorica árának az emelkedését pont az állattenyésztés érdekében korlátoztuk a kivitel korlátozásával. A legutóbbi két-három hét adatai szerint a sertés, a baromfi, a brojlercsirke termelõi ára is emelkedik. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage