Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Nem hiszem, hogy korrekt magatartás egy 10-15 évet igénybe vevõ egészségügyi reformfolyamat elsõ néhány évében meg nem történt dolgokat a reformfolyamat hibájának nevezni.

Ön nagyon jól tudja, hogy sem egy, sem két, sem négy év alatt ezek a rendszerszerû változások nem hajthatók végre. Ön azt is nagyon jól tudja, hogy az öröklött finanszírozási különbségek, amelyeknek ezer oka van, nem szüntethetõk meg egyik pillanatról a másikra. Nagyon jól tudja, hiszen a jelenlegit is átmenetinek nevezi, és nagyon örölük - ez az egyetlen pozitívum volt abból, amit elmondott -, hogy a kormány nem tekinti ezt a hibás egyenlõsdit folyamatosnak.

Ugyanakkor tessék észrevenni, hogy itt, ebben a pillanatban egy ellenérdek jelent meg. A kisebb kórház kisebb betegforgalommal olcsóbb gyógyítást jelent a társadalombiztosítás számára, és más vonatkozásban éppen ezeket az intézményeket nem egészen kihasznált kapacitásaik miatt akarják bezárni. Ezt pontosan a szülõotthon példáján lehet nagyon jól látni, ahol sokkal olcsóbb a szülõotthoni szülés, mégis annak a megszüntetését akarják, s beviszik a központi intézménybe, lényegesen drágábban.

Ezt az ellentmondást nehéz lesz feloldani, mert az egész egészségügyi hierarchia ellenérdekelt lesz a jelenlegi, bizonyos vezetõ részlegek számára kedvezõ megoldások felszámolásában. Ez bizony átgondolatlan, súlyos szakmai hiba volt. Egyetlenegy jó dolog van benne, hogy önök sem tekintik véglegesnek. Köszönöm. (Taps a KDNP és az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage