Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A kábítószerek fogyasztásának világszerte tapasztalt növekedése és az ezzel összefüggõ szervezett bûnözés terjedése szükségessé teszi, hogy a nemzetek a lehetõ legszélesebb körû összefogással, megfelelõ jogi eszközök segítségével, összehangolt intézkedéssel lépjenek fel ezzel a rendkívül káros, és azt hiszem, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy bizonyos tekintetben, sok tekintetben a jövõ generációkat is veszélyeztetõ jelenséggel szemben.

Az ENSZ által 1988-ban elfogadott és eddig mintegy 100 országban ratifikált egyezmény a kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalma ellen olyan, korábban hiányzó feltételeket biztosított a nemzetközi kábítószer-bûnözés visszaszorításához, amelyek lehetõvé teszik, hogy a világ bármely pontján egyforma szigorral és következetességgel derítsék fel és vonják felelõsségre a bûncselekmények elkövetõit, csökkentve ezáltal annak veszélyét is, hogy - a bûnözésbõl származó vagyont tisztára mosva - a gazdasági életet korrumpálják, illetve destabilizálják.

Hazánk sajátos helyzetébõl adódóan különösen érdekelt abban, hogy a nemzetközi együttmûködésre is támaszkodva hatékony intézkedéseket tegyen a kábítószer-bûnözés továbbterjedésének megakadályozására.

Európában az elsõsorban nyugati felvevõpiacokra irányuló csempészet egyik fõútvonalán vagyunk, amit az évrõl évre növekvõ mennyiségû lefoglalások is tanúsítanak. Sajnálatos, hogy emellett már megjelent a hazai fogyasztás is, sõt a bûnüldözõ szervek felderítettek belföldi illegális termesztést és gyártást, és gyakoribbá vált a magyar állampolgárok részvétele a nemzetközi kábítószer-csempészetben is.

Az Európai Unió közösségi politikájában és a társult országokkal szemben támasztott elvárásaiban kiemelt prioritásként kezeli a kábítószer-bûnözés visszaszorításának kérdését, az e téren tett nemzeti intézkedéseket. Álláspontjukat mi is elfogadtuk, amikor 1994. szeptember 8-án, valamennyi társult országgal nézetazonosságban, aláírtuk a berlini nyilatkozatot a kábítószer és a szervezett bûnözés más megjelenési formái ellen fokozott együttmûködésre. Elköteleztük magunkat ennek a küzdelemnek a folytatására akkor is, amikor múlt év szeptemberében csatlakoztunk ahhoz az akcióprogramhoz, amely az EU-tagállamoknak és a társult országoknak, beleértve a balti országokat is, a nemzetközi szervezett bûnözés elleni igazságügyi együttmûködésérõl szólt.

Tisztelt Országgyûlés! Mindezek alapján, figyelemmel arra, hogy az egyezmény elfogadása összhangban van nemzeti érdekeinkkel és nemzetközi kötelezettségeinkkel, a kormány nevében kérem a beterjesztett egyezmény megerõsítésére vonatkozó határozati javaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage