Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Mélyen tisztelt Országgyûlés! Az elõttünk levõ országgyûlési határozati javaslat a kábítószerek és a pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni 1988. évi december 20-án Bécsben kelt ENSZ-egyezmény megerõsítésérõl szóló határozatát a Kisgazdapárt a maga részérõl egységesen támogatja. Fontosnak tartjuk ennek a beiktatását és becikkelyezését, és fontosnak tartjuk, hogy ez mielõbb átkerüljön napi gyakorlatunkba - mind a rendõrségi, mind a joggyakorlatunkba - , hisz itt a nemzetünket sújtó szenvedélybetegségek közül talán a legsúlyosabban latba esõkrõl van szó.

Tudjuk, az irodalmi életben elhangzottak olyan kijelentések, hogy "á, hát a drog nem is olyan nagyon veszélyes; a drogot engedélyezni kellene; az emberi szabadsághoz tartozik a drog élvezete is" - amivel a Független Kisgazdapárt nagyon élesen, a nemzet érdekében nagyon keményen fellép.

Megkerestem az ezzel kapcsolatos teljes joganyagot, és azt találtam, hogy korábban is 18 becikkelyezett szabályzatról, illetve határozatról, illetve törvényrõl volt szó, amikor átvettük ezeket nemzeti szervezetektõl, de magunk is kiegészítettük, és pontosítottuk azok megjelenését. Nagyon fontosnak és szükségesnek látom, hogy ezt a mostani jogszabályt is beiktassuk a magyar törvénykezési gyakorlatba, tehát a határozatok tárgyába.

Gondomat azonban az jelentette, hogy mindenütt kerestem ennek az ENSZ- egyezménynek a szövegét magyar nyelven. Itt, az Országgyûlési Könyvtárban is csak az ENSZ nyelvein, tehát angolul és franciául jelent meg. Ha mi most elfogadjuk, beiktatjuk és becikkelyezzük ezt az országgyûlési határozati javaslatot, azonnal lesznek kötelezettségek, kötelességek. Ennek következtében nagyon jó lenne, ha lefordítanák ezt az anyagot, és a megfelelõ rendõri, vám- és egyéb szervekhez is eljuttatnák.

Mivel az ifjúság körében erõsen terjed, ma már egyes vélemények szerint majdnem százezer fõre tehetõ azoknak a száma, akik megpróbálkoztak már valamilyen drog élvezetével - és ez nagyon súlyos dolog -, ennek következtében úgy gondolom, meg kellene erõsítenünk azokat az intézményeinket, amelyek a drogfogyasztás, általában a szenvedélybetegségek ellen lépnek fel.

Én már többször szóltam itt a parlamentben - egyrészt az egészségügyi vitanapon is, másrészt interpellációban is - az úgynevezett UNICRI-programról, amelynek célja, hogy az iskolarendszerünkben mindenütt megteremtsék a prevenciót és a védekezést. Tehát ez nemcsak vám- és rendõri kérdés lesz, úgy érzem, hanem annak a kérdése is lesz, hogy meg tudjuk védeni ifjúságunkat ennek a rettenetes "fertõzésnek" a terjedésétõl.

Elhoztam ennek a UNICRI-programnak a folyóiratát, amely periodika, tehát általában két-három hónaponként jelenik meg, és amelyik nagyon gondosan és nagyon sokoldalúan foglalkozik mindezzel a kérdéskörrel. Mindegyik füzetnek - ennek is - a tetején Albert Schweitzer ezzel kapcsolatos idézete van, a hátán pedig mindig megtalálható, hogy mit értünk mentálhigiénén, lelki egészségen, és ezzel kapcsolatban a pszichológiai értelmezõ szótár meghatározását is közli, tartalmazza mindazokat az ismereteket és szükséges intézkedéseket, amelyek arra irányulnak, hogy megelõzzék a lelki rendellenességeket, javítsák az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, illetõleg képességeit a harmonikus szociális kapcsolatok kialakítására. Ez benne van ebben a most elfogadásra javasolt határozati javaslatban, és én a magam részérõl, a Független Kisgazdapárt nevében ennek megszavazását természetesen vállalom. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage