Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Megjelent az ügyeleti finanszírozás új rendjérõl szóló rendelet, és hallhattuk azt, hogy milyen fantasztikus, hogy a kormány magasabb összeget szán az ügyeleti rendszer finanszírozására, és íme itt van a fantasztikus megoldás, hogyan kell ezt tenni.

Nos, néhány számítást kell csak elvégezni ahhoz, hogy az ember megállapíthassa, hogy valóban fantasztikus-e ez a megoldás.

Megállapítja a rendelet, hogy lakosságszám-arányosan fejenként 20 forintot számolnak az ügyeleti díjazásra. Utánaszámoltam, nemcsak én, hanem nagyon sokan, a Praktizáló Orvosok Szövetsége és még sokan mások, hogy mit is jelent ez.

Egy olyan aprófalvas területen, ahol 4-5 településre ügyel egy orvos, és az összes lakosság száma nem több mint tízezer, ám az orvos egész éjjel úton van, mert egyik faluból a másikba közlekedik, ott egy ügyeleti napra 6660 forint fog jutni. Egy ötvenezer lakosú városban, ahol központi ügyelet van, ugyanerre az ügyeleti napra 33 333 forint fog jutni.

Kedves Képviselõtársaim! Gondolkoztak-e már azon, mitõl indokolt ilyen hatalmas méretû különbséget tenni egy falusi és egy városi ügyelet között? Mitõl nagyobb értékû egy városi orvos munkája, mint egy falusié?

Tisztelt Miniszter Úr! Várom válaszát, hogy megmagyarázza ezt a különbséget. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage