Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Hetente többtucat levelet kapok nyugdíjasoktól, akik írják, hogy kilátástalan helyzetük miatt, végsõ kétségbeesésükben fordulnak hozzám: tegyem szóvá a parlamentben civilizált társadalomhoz és emberhez méltatlan helyzetüket. Nem értik, hogy a saját szlogenje szerint szociálisan érzékeny kormány miért nem tesz valamit katasztrófahelyzetük enyhítésére, ehelyett miért engedi elszabadulni az inflációt, miért engedi meg a közüzemi díjak drasztikus emelését?

Valamelyik szombat este a tévében Dunai miniszter úr megjegyezte - a mûsorvezetõ csodálkozására -: "No, azért nem olyan tragikus a helyzet." Miniszter úré bizonyára nem, miután fiát is kitûnõen jövedelmezõ állásba helyezte. (Derültség.) A nyugdíjasok helyzete attól továbbra is katasztrofális marad.

Egyik nyugdíjas írja - idézem -: "Talán akkor lesz tragikus, amikor a 13 ezer forintból kifizetik a 9 ezer forintos rezsit, azután lassan éhen halnak."

Marad egy lakás, amit az önkormányzat elad - ha ugyan nem adta el - a nyugdíjas feje fölött, mivel õ nem tudta megvenni.

Kormányunk hangoztatja, a nép ne tõle várja el a nyugdíjat, hanem biztosítsa jövõjét önkéntes biztosítóintézeteknél. A probéma az, hogy õk 40 év alatt már befizették nyugdíjukat, amit a kormányok elsikkasztottak. Tizenháromezerbõl nem tudják fizetni a biztosítást, mivel az éhhalál szélén állnak - a gyógyszerrõl nem is beszélve.

Kérdezik a nyugdíjasok: A kormány végeztetett-e hatásvizsgálatot arról, hogy 1996-ban mennyibõl tudnak megélni? Ugyanis már bejelentették az újabb áremeléseket.

Kérdezik továbbá: Mi lenne, ha kárpótlást kérnének az elprivatizált állami vagyonból? Ezt a vagyont az õ kezük munkája, verejtéke hozta létre az elmúlt 40 évben. Hárommillió nyugdíjas kéri a részét a privatizációs bevételekbõl - akkor talán nem kellene nyomorogniuk. Az 50 ezer forintos Operabálon a hajléktalanokból és a kisemmizett nyugdíjasokból kellett volna sorfalat állítani, közben elõadni Tiborc panaszát. (Derültség az MSZP padsoraiban.)

Kérdezik a politikai elítéltek: Az õ kiegészítõ nyugdíjukat miért nem emelték egy fillérrel sem?

Miniszter úr, hárommillió nyugdíjas kérdezi: Miért kell idõ elõtt meghalniuk? (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage