Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az úgynevezett "csehszlovákiai benesi dekrétumok" a köznyelvben azon jogszabályok együttes megnevezése, amelyek a második világháborút követõen kimondták a csehszlovákiai magyarság kollektív háborús bûnösségét, állampolgárságától való megfosztását, elõírták általános munkaszolgálati kötelezettségét és internálását, megteremtették a jogalapját a Csehországba irányuló belsõ áttelepítéseknek, s elvezettek a magyarországi kitelepítésekhez is, továbbá kimondták a magyar intézmények, egyházak és természetes személyek kártérítés nélküli teljes vagyonelkobzását.

Ennek a folyamatnak köszönhetõen körülbelül 70 ezer fõt telepítettek ki Csehországba, illetve 120 ezer fõt Magyarországra. A kitelepítések és az intézkedések célja a 45/27. számú Benes-dekrétum 1. §-a szerint az, hogy különleges elõírások segítségével elérhetõvé válik Csehszlovákia egész területének az eredeti szláv elem kezébe való visszaadása.

Az 1989-92 közötti csehszlovákiai ígéretes kezdeményezések ellenére a dekrétumok hatályban tartása az erkölcsi elégtétel szándékának hiányát jelezte és jelzi. De nem kevésbé lényegesek az anyagi vonatkozások, hiszen egyes dekrétumoknak máig ható jogkorlátozó erejük van, a szlovákiai kárpótlás viszonyítási dátuma ugyanis '48. február 25.

(15.00)

Államtitkár Úr! Ön jól tudja, hogy a hat parlamenti pártból egy-egy képviselõ kézjegyével országgyûlési határozati javaslatot terjesztettek a Ház elé azzal a céllal, hogy körültekintõen, de határozottan kérje fel a magyar parlament a Szlovák Nemzeti Tanácsot az úgynevezett benesi dekrétumok hatályon kívül helyezésére és a megfelelõ jogkövetkezmények orvoslására. A külügyi bizottság múlt heti ülésén legnagyobb megdöbbenésünkre azonban ön, mint a kormány képviselõje, gyakorlatilag indoklás nélkül elutasította a javaslatot, és ezzel megtorpedózta a kezdeményezést. A megzavarodott kormánypárti képviselõk ezt követõen 16 darab tartózkodó szavazatot adtak le az ellenzék egyhangú támogatása ellenére.

Államtitkár úr, fel kívánják-e vetni a benesi dekrétumok hatálytalanításának a kérdését, hogyan, milyen formában és mikor? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage