Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! 1995 áprilisában a kormány úgy döntött, hogy a nyomasztó költségvetési hiány enyhítésére a közigazgatás létszámát minisztériumonként, országos hatáskörû szervenként 15 százalékkal csökkenteni kell. Ennek végrehajtása során az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatalban összehívták a három fõosztályvezetõt és az önálló humánpolitikai osztály vezetõjét, közölvén velük: ezentúl nem tartanak igényt a munkájukra.

A fõosztályvezetõk és az önálló osztályvezetõ elfogadták a felmentést, tekintettel arra, hogy a legfelsõbb vezetés alatti szinten mindenkit érintett ez a döntés. Furcsállották: hogy lehet majd ilyen fõosztályvezetõ nélkül mûködtetni egy országos hivatalt - de ez majd a vezetésnek lesz a gondja.

Eltelt az az idõ, ami alatt jogorvoslattal élhettek volna, és ezt követõen derült ki a turpisság. Tudniillik egy fõosztályvezetõ felmentését utólag hatálytalanították. Ezáltal kiderült, hogy korántsem egységesen mentették föl a felsõ vezetõket, hanem az egész ürügy volt arra, hogy három embertõl megszabaduljanak.

Ezért kérdezem a miniszter úrtól, hogy etikusnak, erkölcsösnek tartja-e ezt a fajta eljárást. A 15 százalékos létszámcsökkentés végrehajtása ismereteim szerint nem történt meg; sõt azóta növekedett a hivatalnak nemcsak a központi létszáma, hanem olyan személyek is munkabért vesznek föl - természetesen megbízási szerzõdés alapján -, akik valójában csak tanácsadóként funkcionálnak, holott a kárpótlás végrehajtása már igencsak a vége felé tart.

Harmadsorban pedig, nem vitatván végül is, hogy megtörtént a felsõ vezetõk csökkentése, kérdezem a miniszter úrtól: ha a '96-os költségvetésbe három fõosztályvezetõi státus, négy fõosztályvezetõ-helyettesi státus, 19 osztályvezetõi státus lett beállítva, akkor a be nem töltött státusok után - két fõosztályvezetõi státus egészen biztosan nincs betöltve - ki veszi föl a munkabért? A költségvetés az elõirányzatot biztosította. Miután nincs betöltve, és tudomásom szerint a gazdasági fõosztályt egyébként már meg is szüntették, indokolatlan ezek után a státusok után a költségvetéstõl pénzt kérni, hisz nincs olyan személy, akit meg kellene fizetni.

Ezért három kérdésemre várnám miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage