Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! A kezében levõ panaszos levelet szívesen átnézem és szívesen kivizsgáltatom, de ami a kérdést illeti, tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy a betegszállítás rendelésének és feltételrendszerének szakmai szabályait egy tavaly júniusban kiadott miniszteri rendelet határozza meg.

Ennek a rendeletnek a hatálya tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül kiterjed minden betegszállítást végzõ szervezetre. Így a mellékletében felsorolt technikai, személyi feltételek, amelyek tételesen meghatározzák a minõség követelményeit, egyaránt vonatkoznak az Országos Mentõszolgálatra és a vállalkozói területre is.

A feltételek ellenõrzése és a mûködési engedélyek kiadása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladata. Tehát van a minõségellenõrzésnek egy kritériumrendszere, s az ellenõrzés lebonyolításának módja is jogszabályban rögzített.

A rendelet 3. §-ának (5) bekezdése azt is szabályozza, ahogy az ÁNTSZ a mûködés azonnali felfüggesztését, illetõleg megszüntetését rendeli el, ha a tevékenység nem felel meg az engedélyezés alapjául szolgáló követelményeknek. Ugyancsak a rendelet kategorizálja a szállítás lehetõségeit, többek között a sürgõsség szerint.

A 6. § szerint az azonnali és az egy órán belüli betegszállítást a biztosítási jogviszony igazolásától függetlenül végre kell hajtani. Külön kiemeli a rendelet, hogy sürgõsségi betegszállítás esetén a vállalkozói tevékenységet folytatók mûködésüket az Országos Mentõszolgálat szolgálatvezetésének alárendelve végezhetik, tehát az egész országos szervezet mûködése garantálja, hogy ilyen esetben a rászorulót nem hagyják ellátatlanul.

Egyébként, képviselõ úr, az idézett rendeletet folyamatosan igyekszünk a változásokhoz adaptálni. Ezért jelenleg is folynak az ÁNTSZ-szel, az Országos Mentõszolgálattal a szükséges egyeztetések a módosításokról. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage