Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, képviselõ úr, az érdeklõdõ kérdését. Nagyon jó idõpontban hangzott el a kérdés. A kormány holnapután, csütörtökön tárgyalja meg a lakáspolitikai koncepciót. A lakáspolitikai koncepcióban kerül majd meghatározásra az az idõrend, hogy mikor milyen törvényt kell ebben az összetett kérdéskomplexumban megalkotni.

Emellett a minisztériumban folyik a szövetkezeti törvény koncepciójának kidolgozása. Ezt reményeink szerint áprilisban tárgyalja meg a kormány. A társasházakra vonatkozó szabályozás és a szövetkezeti törvény koncepciója szükségképpen egymással összefügg, tehát a koncepció elfogadása, mármint a szövetkezeti törvény koncepciójának elfogadása után tudunk hozzákezdeni a társasházi törvény kidolgozásához, és reményeink szerint ezt szeretnénk szeptemberben befejezni. Ez azt jelenti, hogy a következõ esztendõben már az új társasházi törvény hatályba léphet és érvényesülhet.

Valóban újszerû problémák jelentek meg az elmúlt idõszakban, amire a törvényhozásnak reflektálni kell: például a hitelfelvételek jogi akadályait meg kell szüntetni. Meg kell könnyíteni a társasházon belüli döntéshozatali mechanizmust, amire a képviselõ úr is utalt, és egyáltalán reflektálni kell arra a helyzetre, hogy most már nemcsak a 6-12 lakásos társasházak a jellemzõek, hanem az 50-60 lakásos nagy bérházak privatizációja alapján létrejött új közösségek is jogi szabályozást igényelnek.

Tehát röviden a válaszom, képviselõ úr: szeptemberre ki fogjuk dolgozni a koncepciót, és reméljük, hogy a következõ évben hatályba lép. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage