Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ígérem, hogy nagyon rövid leszek, hiszen ez az egyezmény már járt önök elõtt, és egyszer már elnyerte az önök jóváhagyását.

1992-ben Ljubljanában írta alá a két ország külügyminisztere a nemzeti kisebbségek jogairól szóló egyezményt, ezt 1994-ben az Országgyûlés már megerõsítette, 1994 júniusától fogva már hatályba is lépett. Tehát a soron következõ lépés, amit számunkra az ország alkotmányos rendje ír elõ, hogy törvényben hirdessük ki a már egyszer megerõsített egyezményt. Az egyezmény - összhangban a nemzetközi dokumentumokkal és a két ország belsõ jogrendszerével - szavatolja a mindkét országban élõ õshonos nemzetrészek egyéni és közösségi jogait. Itt a hangsúly azon van, hogy mindkettõt, tehát a közösségi jogokat is hangsúlyozza. Összhangban áll tehát a magyar kormány külpolitikai törekvéseivel, azzal a törekvéssel, hogy valamennyi szomszédos országban ezt biztosítani tudjuk az ott élõ magyarság számára, és mi pedig 1993-ban a nemzeti és etnikai kisebbségekrõl szóló törvény keretében ezt már biztosítottuk az itt élõ kisebbségek számára.

Az egyezmény - véleményünk szerint - megfelelõen illeszkedik a két ország közötti példaértékû együttmûködés rendszerébe. Arra kérem a tisztelt Országgyûlést, járuljon hozzá az egyezmény törvény útján történõ kihirdetéséhez. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage