Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! A nemzetközi szerzõdéseket az Országgyûlés általában gyorsan jóvá szokta hagyni; általában meg szokta erõsíteni, ki szokta hirdetni. Úgy gondolom, ennél a szerzõdésnél mégis álljunk meg néhány percre - és elnézést kérek, ez nem idõrablás.

Amirõl Horváth Vilmos eddig beszélt, az mind igaz. Ebben a parlamentben késhegyre menõ viták folytak különbözõ határon túli kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekben. Azt hiszem, ebben a kérdésben érdemes pozitíve odafigyelni, pozitíve példát adni, mert ennek a szerzõdésnek a kihirdetésével a többi határon kívüli magyar kisebbséget érintõ kérdésekben is nagyon fontos üzenetet tudunk megfogalmazni.

Horváth Vilmos beszélt arról, hogy ezt az egyezményt három hónappal az Európa Tanács parlamenti közgyûlésének az 1201. számú ajánlása elõtt kötöttük meg. Nemcsak arról van szó azonban, hogy megelõztük ezt a dokumentumot, amelyik nem vitásan, egyértelmûen tartalmazza a közösségi kisebbségi jogokat, hanem az is rendkívül lényeges kérdés, hogy ebben az egyezményben további jogok is vannak, amelyek az Európa Tanács ajánlásában nincsenek benne. Többek között például felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetiségi területen élõ szlovén, illetõleg magyar állampolgárok számára is ajánlja a kisebbségi nyelv megtanulását, s ehhez különbözõ kedvezményeket ad. Ezen túlmenõen a gazdasági együttmûködés különbözõ lehetõségeire is felhívja a figyelmet. Úgy gondolom, ez csak úgy mûködik, ha tényleg megvalósul.

Ez megtörtént. Évtizedek gyakorlatát rögzítette ez az egyezmény, és ezt az évtizedes gyakorlatot rögzítette az 1991 decemberében elfogadott szlovén alkotmány is. Ennek megfelelõen jött létre az az alapszerzõdés, amely ugyancsak nagyon lényeges elõrelépést jelentett ezen a területen.

A szlovéniai magyar kisebbség és a magyarországi szlovén kisebbség helyzete szempontjából nagyon lényeges, hogy mindkét ország kormánya odafigyel-e ennek a gyakorlati megvalósulására. Szlovéniában például nemrégiben kereste fel a magyar közösséget Thaler külügyminiszter úr, de nem sokkal korábban ennek a magyar közösségnek a rendezvényén találkozott Kucan államelnök úr és Göncz államelnök úr. Ez a gyakorlat példaértékû lehet. És éppen azért, mert ez a példa mûködik, létezik, feltétlenül nagy figyelemmel kövessük ennek a szerzõdésnek a további megvalósulását is.

Ez a szerzõdés egyszerûen arra példa, hogy így is lehet a kisebbségi kérdést rendezni, így is lehet a kisebbségek jogait biztosítani, így is lehet a kisebbségekkel törõdni. Éppen azért kértem szót, hogy erre nyomatékosan felhívjam a figyelmet: ez másfelé is megvalósítható.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage