Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Most már igen.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság kormánya és az Osztrák Köztársaság szövetségi kormánya között a Mörbisch-Siegendorf összekötõ út használatáról 1973-ban már született egy egyezmény, amely ma is hatályban van. A jelenleg hatályos egyezmény azonban számos bürokratikus, ma már okafogyott rendelkezést tartalmaz, ilyen például az úthasználati engedély. Mindezek megszüntetése, valamint a bekövetkezett társadalmi változások miatt célszerû volt egy új, modern egyezmény megkötése.

Az új egyezmény törli az elõbb említett úthasználati engedélyt, lehetõvé teszi, hogy az utat ne csak osztrák, hanem érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal magyar, illetõleg érvényes útlevéllel harmadik országok polgárai is igénybe vegyék. Tekintettel arra, hogy az út két osztrák települést köt össze, a magyar állampolgárok által történõ úthasználat elenyészõ.

Lehetõvé teszi az egyezmény továbbá azt is, hogy az utat a két fél határõrizeti szervei is használják, ami adott esetben számunkra is kedvezõ.

Az úthasználat problémája egyébként a trianoni békeszerzõdésre és azt követõ velencei egyezmény alapján elrendelt népszavazásra vezethetõ vissza. Mint köztudomású, a népszavazás eredményeként Sopron és még néhány község visszakerült Magyarországhoz. A trianoni békeszerzõdés szerint viszont az államhatárt a régi kataszteri határok szerint tûzték ki. Ennek következtében az akkor még mezei, ma már feljavított út több helyen, összesen mintegy kétezer méter hosszan átkanyarodik magyar területre. Jelen egyezmény e szakaszok használatának jogszerûségét rendezi.

Jogrendünk értelmében ezen egyezmény megerõsítéséhez az Országgyûlés döntése szükséges. Az egyezmény megújítása tovább erõsíti a két ország közötti jószomszédi kapcsolatokat, s ezért kérem önöket a kormány nevében a határozati javaslat elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage