Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köztudott, hogy az úgynevezett trianoni határokat sok furcsaság - sõt, nyugodtan állíthatjuk: képtelenség - jellemezte, illetve jellemzi. Mindennek a két világháború között külön irodalma keletkezett. Az is eléggé ismert, hogy bár a szövetséges és társult hatalmak nevében Párizsban 1920. május 6-án átadott Millerand-irat ígéretet tett, hogy a határkijelölés minden igazságtalanságát korrigálni fogják, amely ellen megalapozott ellenvetés fogalmazódik meg, mindebbõl a valóságban semmi sem lett, ellenkezõleg: sokfelé a békekonferencián kijelölt vonalakat is figyelmen kívül hagyva a magyar fél hátrányára tûzték ki a határokat, és kisebb-nagyobb területeket csíptek el.

Mindez világosan kitûnik, ha elõvesszük a trianoni határokról készült 1:10 000 méretarányú átnézeti térképeket és a vonatkozó korabeli iratokat. Hangsúlyozom, nem nagy területekrõl, csupán ezer holdakról, illetve az egyes vidékek tekintetében néhány ezer holdakról van szó. Mint az életben igen sokszor, az ismertetett tények kapcsán is elkerülhetetlenül szemközt találjuk magunkat a nagy hamleti dilemmával, azzal tundiillik, hogy "Akkor nemesb-e a lélek, ha tûri balsorsa minden nyûgét s nyilait, vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen..." Nem folytatom tovább, eddig az idézet. (Derültség a kormánypártok, taps a kisgazdák padsoraiban.)

Azaz: mérhetetlenül prózaibban, ilyen-olyan meggondolásokból hallgassunk-e az elõbbiekben érintett dolgokról, vagy igenis beszéljünk róluk? Az elhangzott expozé az elõbbit, tudniillik a hallgatást választotta, holott ha a szóban lévõ tárgykörben érdemes valamirõl beszélni, úgy a jelzett vonatkozások volnának azok.

Hol vannak tehát olyan határrészek, ahol a békekonferencián meghatározott vonalakhoz képest is veszteségek érték az országot? Hol kellene egyszerûen józan megfontolásokból kisebb korrekciókat, kiigazításokat kérni, békésen, barátságos egyezség keretében rendezni, lezárni a kérdést?

Hitem szerint több olyan dolog is van, amin el lehetne, sõt el is kellene gondolkoznunk. Mindezek alapján azt javaslom, halasszuk el a szavazást, és csak azután döntsünk, ha megtörtént a részletes tájékoztatás, és ha a felmerülõ kérdések alapos megvitatásán is túljutottunk.

Köszönöm. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage