Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Olyan törvényjavaslat került a tisztelt Ház elé, amely hozzájárulhat az új személyi jövedelemadó törvény adóelõleg-számítási rendszere által okozott problémák rendezéséhez.

A kormány javaslata alapjaiban nem változtatja meg az elõlegszámítás ma is érvényes metodikáját; ehelyett több ponton módosítja, illetve kiegészíti a hatályos rendelkezéseket, a munkáltatók számára egyértelmûvé tesz néhány eddig vitatott kérdést. A legszélesebb kör, ahol nagyon is érzékelhetõ javulást eredményezhet a benyújtott javaslat szerinti megoldás, a nyugdíjasok, a gyesen lévõk, az ösztöndíjban részesülõk köre, és azoknak a nehéz körülmények között élõ állampolgároknak a köre, akik a szociális törvény alapján gyermeknevelési támogatást vagy ápolási díjat kapnak. Azok helyzetét is rendezné a javaslat, akik munkaviszonyuk mellett jelképes összegekért szociális gondozást vállalnak.

A javaslatban nincs szó koncepcionális változásról az adóelõleg-számítás rendszerében. Vagyis továbbra is fennmarad az általános szabály: aki úgy nyilatkozik a munkáltatójának, hogy béren kívül más jövedelme is van, annak a bérébõl az összevont adóalap adótáblája szerint kell az elõleget kiszámítani.

(18.10)

Továbbra is alkalmazható azonban a törvénynek az a bizonyos enyhítõ rendelkezése, amely megengedi, hogy a munkáltató év közben is figyelembe vegye az általa kifizetett más jövedelmeket és az adójóváírást. Erre vonatkozóan a konkrétumokat a Magyar Közlönyben közzétettük. A 11. számban olvasható a Pénzügyminisztérium errõl kiadott irányelve és az APEH tájékoztatója.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslathoz két módosító javaslat érkezett. Az egyik a tájékoztatóban szereplõ eljárást kívánta kötelezõ erõre emelni a törvénybe történõ beépítése által. Ezt az indítványt a szakbizottság elvetette. Támogatta viszont a másik javaslatot, amely - elfogadása esetén - a nem bérjövedelemek adóelõlegének megállapítására kedvezõbb szabályt jelentene. Ezzel teljesülhet az a törekvés, ami az alacsonyabb összjövedelemmel rendelkezõk számára az általuk - például megbízási szerzõdés alapján - megszerzett összegek túlzott elõlegeztetését kívánja enyhíteni. A szakbizottság véleményével a kormány is egyetért.

Tisztelt Ház! Mindezek jegyében ajánlom a személyi jövedelemadóról szóló törvényt módosító javaslatot - a költségvetési bizottság és a kormány együttes támogatását élvezõ módosítással együtt - a tisztelt Országgyûlésnek elfogadásra. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage